Nyheter

Nøkkelparti

Det svenske kristendemokratiske partiet spiller en nøkkelrolle i løsningen av den politiske krisen i Sverige.

Det blir ikke nyvalg i Sverige. I stedet har alle de andre partiene samlet seg om en løsning som fratar Sverigedemokraterna (SD) vippeposisjonen. I stedet blir de nå partiet utenfor, eller som de selv sier: Det eneste virkelige opposisjonspartiet.

Det siste er likevel en overdrivelse. Det er formene for politikken, ikke innholdet, de andre partiene er blitt enige om. Det blir fortsatt kamp mellom den rødgrønne regjeringen og den borgerlige alliansen om innholdet i politikken.

Det lille kristendemokratiske partiet – Kristdemokraterna (KD) – spilte en viktig rolle i å få denne avtalen i stand. Det var gjennom kontakter mellom partileder Göran Hägglund og representanter for regjeringen for et par uker siden at løsningen først ble funnet, kan svenske Dagen melde.

Samtidig tok KD et innvandringspolitisk initiativ i offentligheten. Forslag om innstramming av innvandringspolitikken har nærmest vært tabu og er blitt stemplet som inngangsporten til rasisme av de etablerte partiene og i de toneangivende mediene. KD ble dessuten beskyldt for å forberede en tilnærming til SD med dette utspillet. Det var det altså ikke noe grunnlag for.

KD har med dette skissert ikke bare løsningen på regjeringskrisen, men også pekt ut en farbar vei videre: Sverige må ta en reell diskusjon om innvandrings- og integreringspolitikken. En så stor innvandring som Sverige nå har, skaper problemer som man ikke bare kan la være å diskutere i den tro at alt ordner seg av seg selv.

Det er ikke noen tilsidesettelse av parlamentarismen som har skjedd i Sverige. Flertallet i Riksdagen bestemmer, akkurat slik parlamentarismen forutsetter. Det er heller ikke noe brudd på demokratiske prinsipper. De øvrige partiene gikk til valg på at de ikke skulle gi makt til SD, og det løftet til velgerne har de holdt.

Den utpressingspolitikken SD la seg på ved å nekte å stemme for et budsjett uten at deres innvandringspolitikk fikk gjennomslag, måtte det settes en stopper for. Men det betyr ikke at man bør behandle SD som et utskudd det ikke går an å snakke med. Et mindretallsparti kan ikke diktere flertallet. Men de velgerne som har stemt på partiet, må respekteres ved at partiet gis en sjanse til å opptre mer konstruktivt.

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter