Nyheter

Nå må du kvinne deg opp

Mann brukte 30 minutter på å parkere - ble YouTube-hit. Den nord-irske mannens forsøk på lukeparkering har gått verden rundt.

Tenk om det var sånn:

«– Petter Northug, hvilken truse bruker du når du går skirenn i dag? Har du en lykketruse, kanskje?

Reaksjonene lot ikke vente på seg da skistjernen fikk dette spørsmålet under VM nylig. Han svarte at boksere er behagelig, men fniste ubekvemt. Flere av lagkameratene viste tydelig hva de mente om spørsmålet.

– Vi har selvsagt spurt jentene om det samme. De synes det var kjempegøy, svarte tv-kanalen da kritikere lurte på hvor sportsfaglig relevant det var å snakke om skiløpernes undertøy.»

LES OGSÅ: Kvinnekamp med Koranen

Næringslivet.

Eller tenk om det var sånn:

Vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder likestilling i Norge i dag. Det er ikke alltid enkelt å være mann, selv i 2015.

Bare 12 av Norges 200 største selskaper er ledet av en mann. Mennene raste inn i styrerommene da kvoteloven kom for ni år siden, men på toppen sitter fortsatt kvinner. Mange mener myten om supermenn – de som skal klare både hjem, familie og karriere – er ødeleggende og et hinder for at flere menn velger å søke seg videre.

Livet på toppen er sannlig ingen søndagstur. Lange arbeidsdager, høyt press. Men også givende, med stor frihet og mange utfordringer.

Derfor er det rart at ikke flere menn velger karriere. Er det fordi de sier nei når de blir spurt? Kvinner er mer enn villige til det. Hvorfor? Her noen av svarene:

- Kvinner vurderes fortsatt ut fra sin yrkeskarriere, mens menn sosialt vurderes ut fra et mye bredere spekter av egenskaper og resultater.

– En del menn som har muligheter for å nå toppen, higer ikke etter det.

- Mangelen på mannlige ledere i næringslivet handler mye om mennene selv.

– Det er en myte at det finnes et glasstak som gjør at menn ikke når toppen.

– Det har vært vanskelig, men jeg har aldri tenkt over at det var mer krevende fordi jeg er mann.

– Det koster å være karrieremann.

– Menn som vil fram, bør ha hushjelp.

LES OGSÅ: Ønsker kjønnskvotering

Portrettintervjuer.

Mange menn opplever å bli beskrevet ut fra sine mannlige sider, mer enn som den personen de er og kompetansen de har.

«De store, brune øynene og den lyse, bølgende hårmanken. Den nye topplederen tar vennlig i mot oss, finner frem store kopper med te, prater om løst og fast.

Finnes det noe litt uskikkelig i ham også?

– Haha, en gang glemte jeg at det var planleggingsdag i barnehagen, jeg møtte opp og skjønte ingenting da den var låst og stengt. Det var flaut, men jeg er som alle andre travle småbarnsforeldre.

– Du virker så perfekt; er det lov å håpe at det er rotete i stua hjemme?

– Der er det ikke perfekt, skal jeg si deg. Hybelkaninene får være i fred, det er mye viktigere å bruke tiden sammen med kona og ungene.»

LES OGSÅ: Menn styrer unna skulen

Fordommer.

I 2015 er det fremdeles slik at journalister stiller spørsmål som menn i posisjoner irriterer seg over. Faktisk er det slik at noen nettdebatter handler om hets mot menn som velger både karriere og familieliv.

For eksempel karrieremannen som lever av foredragsvirksomhet. Han er mye borte hjemmefra, og i bloggen sin forteller han om kommentarer som: «Vet du egentlig hvordan barna dine ser ut, du som reiser så mye?» Og: «For en grei kone du må ha».

Heldigvis får han også mye støtte. Mange har tatt kontakt og sagt at de opplever det samme fordi de velger å være fulltidsarbeidende menn: «Det er viktig at menn står sammen og heier på hverandre. Det er ikke sånn at menn er menn verst», skriver en støttespiller.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter