Nyheter

Mikroaggresjon

KOMMENTAR: En kvinne blir ansatt. Sier du: «Endelig får vi noe pent å se på»?

Jeg er heldig. Jeg er hvit, jeg er mann, jeg er hetero. Globalt sett er jeg rik. Jeg er også ofte blind. Blind for hvordan fordommer preger andres liv.

Jeg har flaks og er født inn i grupper med makt. Menn blir i større grad enn kvinner vurdert som seg selv, ikke som sitt kjønn. Kvinnefotball merkes av kjønn, mens herrefotball er umarkert – det er bare fotball. Hvite mennesker slipper oftere enn andre unna å få sine handlinger forklart av sin etnisitet. Det er ingen som tilbyr seg med å helbrede min heterofili. Jeg har privilegiet av å være umarkert. Resultatet er at jeg stort sett selv bestemmer hvem jeg vil være og hvordan jeg presenterer meg.

«Velmenende» diskriminering

Forrige uke var jeg på et seminar med kjønnsforskeren Randi Gressgård. Hun presenterte begrepet «mikroaggresjon», som hun introduserer i Norge. Gressgård sier at «mikroaggresjoner» er små, hverdagslige handlinger som utpeker og knytter folk til stereotypier langs etablerte sosiale skillelinjer som kjønn, etnisitet, seksuell orientering og funksjonsfriskhet. Mikroaggresjoner er ofte ubevisste, ja ofte velmente. De kan være positive i form. Som «endelig får vi noe pent å se på» når en kvinne blir ansatt. Eller «afrikanere har rytmen i blodet». Det er etter hvert mye forskning som viser at medlemmer av markerte grupper møter flere barrierer enn umarkerte hvite heteromenn som meg. Barrierer som ikke har noe med formell diskriminering å gjøre, og som vanskelig kan avhjelpes ved lovverk.

Vil endre meg

Finnes det en konstruktiv holdning fra meg, når jeg, uten dårlige hensikter, utøver mikroaggresjon? Kan begrepet unngå skyttergravskrigen som oppstår når noen påpeker «makroaggressiv» rasisme og sexisme?

Selv håper jeg å kunne si noe slikt: «Jeg gjorde en tabbe, men den tabben definerer ikke meg som person. Jeg skal gjøre en bedre jobb for å unngå mikroaggresjoner neste gang.» Jeg vil trene opp en kombinasjon av rak rygg og endringsvilje. Ønsk meg lykke til!

Lars Laird Iversen er sosiolog og førsteamanuensis i samfunnsfad ved Det teologiske Menighetsfakultet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter