Nyheter

Vi gikk alltid i bue rundt Fyllikskogen

Dette er mitt forsvar for fiendtlig landskapsarkitektur.

Midt i min barndoms velregulerte dal, mellom blokker, rekkehus, eneboliger, grønne lunger, lekeplasser og fotballsletter, lå et lite skogholt. Der inne satt en gruppe middelaldrende menn og drakk. Alle visste hvor Fyllikskogen var.

Et annet sted på feltet, like ved kjøpesenteret, lå et annet skogholt. De som holdt til der var litt yngre og drev med tyngre saker.

LES OGSÅ: – Verdens ondeste benk

«Piggene ute mot gatas folk»

Begrepet «fiendtlig arkitektur», som vi skrev om i lørdagsavisen under tittelen «Piggene ute mot gatas folk», beskriver fellesarealer og installasjoner som med subtile og ikke-juridiske virkemidler holder «uønskede personer» borte.

Det kan være en benk som er delt opp med armlener slik at det ikke går an å sove på den – eller som er så skeiv at den som slumrer, sklir ned på bakken. Ifølge svenske Fredrik Edin, ekspert på – og sterk kritiker av – fiendtlig arkitektur, er motivet å skjule sosiale problemer.

LES REPORTASJE OM FIENDTLIG ARKITEKTUR: Dette er ikke en seng

Gikk i bue rundt Fyllikskogen

Som de fleste andre ønsker han seg et åpent og inkluderende offentlig rom, der alle trives og utfolder seg fritt. En fin tanke, men det kan hende at det nettopp blir med tanken.

Vi barna gikk i bue rundt Fyllikskogen. Vi unngikk å skyte så hardt og så langt utenfor mål at vi måtte nærme oss for å hente ballen. Noen hadde lagt beslag på fellesarealet. Det var ikke felles lenger.

Skogen er der ennå, men fyllikene er borte. Narkoskogen, som vi fortet oss forbi, ble hogget ned. Miljøet forsvant eller flyttet seg. Inngrepet kan tolkes som fiendtlig – som et angrep på en svak gruppes mulighet til å utfolde seg i det offentlige rom – men det førte til at annekteringen ble opphevet og fellesarealene ble mer felles.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Åpner fellesarealene for alle

Det lukter omdømmekrise lang vei når noen vil «rydde fellesarealer for uønskede elementer» eller å tråkke «gatefolket» enda lengre ned i søla.

På den andre siden: De som beskylder «de vellykkede» for å ta det offentlige rom i eie med installasjoner som skal hindre folk i å tigge, sove eller slå leir der alle skal kunne ferdes, må også huske på følgende: Det som er «fiendtlig arkitektur» for noen, kan åpne fellesarealene for andre.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter