Meninger

Steile fronter

Bevisst medlemsjuks eller snarvei til rettmessig tilskudd? Nå kan biskopen havne på tiltalebenken.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Fylkesmannen og departementet mener at Oslo katolske bispedømme har lurt til seg flere titalls millioner i tilskudd. Katolikkene mener at utbetalingen fra felleskassa burde ha vært enda større.

Slik kan frontene i en av årets mest overraskende saker oppsummeres. Det startet høsten 2014, da Dagbladet slo opp at kommunikasjonssjefen i Human-Etisk Forbund var registrert som medlem i Oslo katolske bispedømme (OKB), som har medlemslistene til hele Den katolske kirke i Norge.

Påla sletting

Dette ultratabloide tilfellet viste seg å være ett av mange eksempler på at personer med navn som tydet på opphav i et land med katolsk majoritet, var blitt ført inn i medlemsregisteret uten å bli spurt. Fylkesmannen påla OKB å slette alle som var blitt meldt inn på den måten.

I stedet opprettet bispedømmet et callsenter og forsøkte å komme i kontakt med alle. Før de var ferdige slo imidlertid politiet til i en razzia. Siden februar har bispedømmet, biskop Bernt Eidsvig og økonom Thuan Cong Pham vært siktet for grovt bedrageri av 50 millioner.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

«Diskutable metoder»

Noen uker senere kunne administrasjonsleder Lisa Wade slå fast at av de 78.000 medlemmene som OKB fikk mellom 2010 og 2014, var 56.500 registrert ved «diskutable metoder». 28.900 av ønsket å forbli medlemmer. 20.800 personer var fortsatt uavklarte, fordi de ikke var å få tak i.

6.800 registerførte ga beskjed om at de ville ut. Resten, og flere til, er ifølge OKB personer som bispedømmet har lovlig krav på offentlig tilskudd for: En katolikk er en katolikk uansett fødested.

40 millioner for mye?

Fylkesmannen og Kulturdepartementet mener på sin side at loven er klar på at aktiv innmelding er eneste måte å komme inn i medlemsregisteret til et norsk tros- og livssynssamfunn på.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus har regnet ut at OKB har fått 40 millioner for mye i statsstøtte. I så fall har de urettmessig fått tilsvarende sum også fra kommunene. OKB har anket Fylkesmannens krav, men bedt om at et annet departement overtar saken.

Ingenting tyder på at partene klarer å ordne opp i dette gjennom dialog. For hver runde i forvaltningsapparatet har uenigheten kommet tydeligere fram. Dersom påtalemyndigheten konkluderer med at det er grunnlag for tiltale, blir det rettssak.

LES MER: Alt om medlemsregistersaken her

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger