Religion

Som man spør etter tro, får man svar

Det viser seg stadig: Den eneste gudstroen som egentlig lar seg måle, er den som ikke er der.

Hvis du spør et representativt utvalg nordmenn om de tror på Gud, vil 39 prosent svare nei, 37 prosent svare ja, mens 23 prosent vil si «vet ikke». Norsk Monitor har stilt dette spørsmålet jevnlig siden 1985 og funnet ut at gudstro mister oppslutning.

Et nei er et nei – et ja er så mangt

I påsken publiserte Aftenposten en måling gjort av Respons Analyse, der spørsmålet var «Hvordan vil du beskrive ditt forhold til religion?». Blant befolkningen som helhet svarer 40 prosent «oppfatter meg som kristen», 2 prosent har en annen tro enn den kristne, mens 14 prosent har en skapertro som ikke er knyttet til en bestemt religion.

De som kaller seg ikke-troende/ateist utgjør 39 prosent av befolkningen – samme andel som i Norsk Monitor. Et nei er et nei.

Et ja, derimot, kan være så mangt: Samtidig som 56 prosent mener det finnes en gud av noe slag, tror på 37 prosent på Gud. En forklaring kan være at respondentene i den første (skriftlige) målingen tolket «Gud» som den kristne Gud. Det er god match mellom antall gudstroende (37 prosent) i Norsk Monitor og antall «kristne» (40 prosent) i Aftenpostens måling.

LES MER: For første gang er flertallet ikke-troende

Barnetro på Jesus

Ett av Aftenpostens intervjuobjekter illustrerer hvor lite egnet gudstro er for kvantitative studier: Hun er medlem av Den norske kirke, går dit ved store anledninger, har beholdt sin barnetro uten å være «personlig kristen», men «tror på Jesus». Hun markerer tydelig avstand til aktivt menighetsliv, samtidig som hun gjør noe så «frimodig» som å «tro på Jesus».

Det én måte å være kristen/troende på. På den andre siden av flere av disse «skalaene», har vi menighetsrådslederen som ikke engang ville si om han trodde på Gud da Vårt Land intervjuet ham i fjor.

KOMMENTAR: Blir Jesus borte i tåka?

Forvirringen vil fortsette

Ja vel, religion har kanskje fått en renessanse i offentligheten, men sjenanse og/eller frykt for å bli satt i bås preger oss fortsatt. Spørsmålsformuleringer har ekstremt mye å si når vi skal forsøke å kartlegge. I 2007 presenterte Klassekampen en undersøkelse der 4 av 10 nordmenn stemte i at «Jesus døde for våre synder». Ni år tidligere sa bare halvparten så mange at «Jesus døde for mine synder» (mine uthevelser).

Både forskningsinstitusjoner og medier kommer til å måle nordmenns tro også i fremtiden. Man trenger ikke være profet for å spå at resultatene fortsatt kommer til å forvirre oss.

LES MER: Russer skrev «Gud finnes ikke» – risikerer fengsel

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion