ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Rock mest for museer?

Nesten ingen av 1.200 innsendte demoer til årets Bylarm inneholdt rock. Det gjør ikke rockens framtid lysere at Bruce Springsteen og Tons Of Rock selger ut konsertene.

ANNONSE
ANNONSE
Kommentar

Debatten om rockens fremtid har rullet i pressen og i sosiale medier de siste ukene. Den startet da Bylarms programsjef Joakim Haugland opplyste at nesten ingen innsendte bidrag til årets store mønstring av unge artister inneholdt rock, og at de få som gjorde det var av dårlig kvalitet. Derfor lanserte Bylarm et støttestipend for rock. Musikkjournalist-veteranen Bernt Erik Pedersen i Dagsavisen, tok uansett farvel med en musikkstil som lenge hadde vært viktig for ham.

At flere rockeveteraner, men også yngre artist- og bransjefolk som Hanne Kolstø og Kathrine Synnes Finnskog i Music Norway, minnet om at musikktrender alltid vil komme og gå, kan vise seg å være vanskelig hvis selve fundamentet for rock er i ferd med å smuldre under tyngden av flinke singer-songwritere og EDM (electronic dance music)-utøvere.

LES MER: Øystein Grenis drøm gikk i oppfyllelse

Få er sultne

Rock

  • Oppstod som rock'n roll på 1950-tallet i USA, og utviklet seg til flere ulike stilarter på 1960-tallet og senere. Særlig i USA og Storbritania, men også resten av Europa.
  • Sjangeren kjennetegnes mest med instrumenter som elektrisk gitar, bass, trommer og sang.
  • De tidligste utøverne i USA var Peter Guralnick, Bill Haley, Chuck Berry og Elvis Presley. Senere markante rockere ble Iggi Pop, Lou Reed, New York Dolls, The Clash, Patti Smith, Pixies, Bruce Springsteen.
  • I Europa var Cliff Richards «Move It» den første skikkelige rockelåten. Senere ble The Kinks, Rolling Stones, The Who, The Pretty Things, Sex Pistols, Pretenders, Slade og Oasis toneangivende britiske band.
  • Viktige norske rockeband er Aunt Mary, Raga Rockers, Dum Dum Boys, TNT, Stage Dolls, Big Bang, Seigmenn, Turboneger og El Cuero.
  • Andre former for rock er psykedelisk rock, folkrock, glamrock, grunge, indie, hardrock, heavy metal, punk, new wave og black metal.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer