Nyheter

Regjeringen vil ikke ha skattereform

Skatteeksperter struper gjerne skattefradrag. Det liker ikke politikerne. Dermed blir det ingen skattereform.

Det ligger an til endringer i skattesystemet, men justering av satser i forslaget til statsbudsjett er ikke noen grunnleggende reform.

På 80- og 90-tallet ble det vedtatt omfattende skattereformer. Høye skattesatser ble fjernet og fradragsmulighetene ble sterkt redusert. Målet var å gjøre skattesystemet mer rettferdig. Det var noe de fleste politiske partiene kunne samle seg om. Det ble derfor et bredt forlik om en skatteløsning som har vart fram til i dag.

Et skattesystem kan ikke vare evig. Med jevne mellomrom må det komme endringer. Dette var den rødgrønn regjeringen klar over. Våren før valgnederlaget i 2013 ble Scheel-utvalget oppnevnt.

Utvalget kom med sin innstilling på slutten av 2014 og foreslo en forenkling. Skatteekspertene var enige om at det eksisterer for mange fradragsmuligheter og mente at disse måtte saneres. Ved å fjerne fradragene var det mulig å foreslå lavere og konsistente skattesatser.

I motsetning til skatteeksperter liker politikere fradrag. Det gir dem mulighet til å si at noe er bedre enn noe annet. En sosialdemokratisk regjering hegner om muligheten til at fagforeningskontingenten kan trekkes fra i skatten. Kristelig Folkeparti kjemper for skattefritaket for gaver. Alle partier har fradragsposter som de har en spesiell forkjærlighet for. Fjerning av fradrag er noe av det verste skattegrep en regjering innlater seg på. Solberg-regjeringen bekrefter dette. Den rører ikke fradragene, men senker skattesatsene og finansierer dette med oljepenger.

Hans Henrik Scheel er nok ikke spesielt overrasket over at politikerne plukker fra de mest behagelige forslagene i skatteutvalgets rapport. Men noen skattereform er det ikke. Regjeringen ser også ut til å ha glemt tematikken «grønne skatter».

Venstre og KrF vil sørge for at dette kommer på dagsorden, men ellers ligger det an til at nye og lavere skatter blir vedtatt. Kanskje blir det også et forlik som omfatter flere enn de fire borgerlige partiene.

Går regjeringens forslag gjennom, vil Fremskrittspartiet kunne bokføre det som en solid gevinst i sitt politiske regnskap. Siv Jensen har hatt hånden på rattet i en sak som alltid har vært viktig for Anders Langes etterfølgere.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter