Nyheter

Ører i 
fri flyt

Russen får så ørene flagrer, men det er kanskje ikke så rart, for ørene flakser fritt.

Jeg tror ikke russen har et forferdelig kvinnesyn. Med unntak av en liten gruppe som faller ut av videregående opplæring, er russen et tverrsnitt av en generasjon vokst opp med mødre som jobber og fedre som støvsuger. De har venner av begge, for ikke å si alle, kjønn og legninger. Antageligvis har årets russ et mer likestilt syn på kjønnene enn noen generasjon før dem.

Likevel danser og fester både gutter og jenter til sanger som omtaler kvinner som bruksgjenstander. Hva i all verden er det som skjer?

Gjelder å ikke falle utenfor

Mytologiseringen av russetiden begynte allerede i barnehagen med russekort. Nå nærmer det seg deres tur å slippe seg løs.

Planleggingen starter i 1. klasse. Godt hjulpet av selskaper som tjener store summer på hettegensere og strykemerker, bygges det en myte om russetiden som nærmest den siste festen – den siste gangen i livet du kan ha det gøy.

LES INNLEGG PÅ VERDIDEBATT: «Neste år er jeg russ. Jeg gleder meg ikke stort»

Da gjelder det å ikke spare på noen ting, og aller viktigst: å ikke falle utenfor.

Med mindre du har en sammensveiset gjeng på 25 nære venner som alle er trygge på hverandre, må du gjennom en beinhard utvelgelsesprosess, enten uttalt eller uuttalt. Du må bli valgt, og du må forbli valgt.

Hvis ikke er alt over.

Kontaktlæreren bør holde dem i øra

For de som er, eller vil være, på buss er den en turbomotor på den sosiale konkurransen som allerede er tøff i tenårene. Hvem er det da som har mot til å risikere den myteomspunnede russetiden ved å sette foten ned? Hvem løfter etikken og menneskesynet, som alle kanskje har i bunnen, men som er nederst på prioriteringslisten når du bruker tre år på å planlegge en hemningsløs fest.

LES OGSÅ: – Gutter opplever det som OK å ta jenter i skrittet

Jeg har aldri vært russ selv, men jeg tillater meg å anta at setningen «Hei, gutta! Jeg synes vi skal ta et allmøte på bussen og snakke om kvinnesynet vi uttrykker i russesangen vår» ikke uttales særlig ofte.

Dessverre. Men kanskje ikke så overraskende.

Det har nok ikke noe for seg å foreslå det, men kanskje hadde det vært lettere for russen å vise seg fra sin beste side om den gode, gamle kontaktlæreren holdt dem litt i øra og tok ansvar for å sette sammen russebussgrupper.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter