Sjokkbølgene spredte seg i EUs etablerte sirkler da Nasjonal Front ble Frankrikes største parti i første runde av regionalvalgene denne uka. Nasjonalistpartiet er EU-fiendtlig, innvandringsfiendtlig og har hatt rasistiske tendenser.
Nå er det gode muligheter for at partileder Marine Le Pen blir president i Frankrike.
LES OGSÅ: Brakvalg for Nasjonal Front
Nasjonal Front har riktig nok moderert seg. Partistifteren Jean Marie Le Pen, som kalte holocaust en historisk bagatell og kom med mange mer eller mindre rasistiske utsagn, er ekskludert.
Ifølge den israelske avisen Haaretz er det nå mange jøder som stemmer på partiet, selv om jødiske organisasjoner har advart mot det.
Velkjent
I så måte er dette en velkjent historie, ikke minst for oss i Norden: Et populistisk parti ledet av en mann med ytterliggående standpunkter transformeres til et mer normalt høyreparti med tidsmessig ledelse – og danker ut de gamle partiene på høyresida. Dansk Folkeparti, Fremskrittspartiet og Sverigedemokratene – det er samme historien, uten at vi dermed skal slå partienes ideologi i hartkorn.
Nasjonal Fronts valgskred kommer i kjølvannet av terroren i Paris. Sammenhengen er opplagt: Et parti for sterkt politi og mot innvandring og islam vinner når islamistisk terror slår til.
LES OGSÅ: Flyktninger skyver velgere til høyre
Men det er likevel mer: Nasjonal Front er imot den innstrammingspolitikken både EU og de etablerte partiene i Frankrike har ført. De går inn for minstelønn og har en sosial profil. De vil gjeninnføre tollgrensene, de vil avskaffe euroen og de vil ha slutt på frihandelen.
Dette er en politikk som både arbeidsfolk og småbedrifter har sans for.
Sjokk i Brussel
Det går selvsagt på tvers av hva EU står for. Derfor er sjokket vel så stort i Brussel som i Paris. EU ble skapt av Frankrike og Tyskland. Dersom EU-motstanderne erobrer Frankrike, kan da EU bestå?
Nå kan det godt være at EU vil være tjent med å legge vekk sine vidtgående integrasjonsplaner og innse at EU må være et samarbeid for suverene nasjonalstater. Ideen om et slags europeisk motstykke til USA var et utslag av både maktlyst og overmot som det er bra å få ryddet vekk.
LES OGSÅ: Koloss på leirføtter
Men om Europas stater igjen skulle stenge grensene og være seg selv nok, vil det være et alvorlig tilbakeslag, både økonomisk og på andre måter. Da kan vi ikke engang utelukke at europeiske stater kan komme i krig med hverandre.
Hørt det før?
Nasjonal sosialisme kan minne om nasjonalsosialisme. Det var noe som oppsto som reaksjon på en økonomisk krise. Vi trodde det var umulig at noe slikt kunne gjenoppstå i Europa. Kan historien likevel gjenta seg?
Nasjonal Front ble først et stort parti da de kuttet båndene til sin brune fortid. Virkelig rasistiske partier ser fortsatt ikke ut til å ha noen sjanse i Europa, selv om det er noen ubehagelige tendenser i land som Ungarn.
I Norge har mange vært opptatt av at Fremskrittspartiet har demmet opp for slike tendenser, ved at de som er redde for følgene av innvandring og islams tilstedeværelse, har et ikke-rasistisk parti å stemme på.
Men så har heller ikke Fremskrittspartiet noen brun fortid. Nasjonal Front blir derimot svært ofte betraktet som et tegn på at rasistiske tendenser er i ferd med å bli stuerene.
Rasisme
Men enten vi betrakter Nasjonal Front som et tegn på eller et botemiddel mot rasisme, så er det liten tvil om at etnisitet, kultur og religion er på full fart tilbake som tolkningsramme for konfliktene i samfunnet.
Begrepet rase er ubrukelig i de fleste sammenhenger. Men karakterisering av grupper på grunnlag av kultur eller religion er i ferd med å bli så vanlig at det nesten kan betraktes som akseptert.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Grove utfall mot muslimer eller innvandrere av fremmed kultur er også i ferd med å bli en del av hverdagen, både her og der. Vaksinen mot rasisme er i ferd med å gå ut på dato, kan det se ut til.
Ikke all nasjonalisme er rasistisk eller diskriminerende. Den norske motstandskampen under krigen hadde sterke nasjonalistiske trekk, men var like fullt en klar front mot nazismen.
Nynasjonalisme
Den gamle nasjonalismen hentet sin inspirasjon fra den folkelige kulturen, særlig på landsbygda. Den oppsto gjerne i kamp mot en større stat eller en nabostat.
Dagens nasjonalisme henter derimot kraften fra motstand mot det som kommer utenfra. Den er en reaksjon på raseringen av grenser, enten det er snakk om landegrenser eller kulturelle grenser, det vi kaller globalisering.
LES OGSÅ: Advarsel mot underkastelse
Man opplever et tap av identitet, men har store problemer med å definere en nasjonal kultur som denne identiteten kan knyttes til. Forsøkene på å definere hva som er norsk kultur er blitt enten konturløst eller kuriøst.
Dermed blir motstanden mot det som kommer utenfra den viktigste identitetsmarkøren. Det forklarer at innvandring utløser så sterke følelser. Det er tap av identitet mer enn konkrete problemer det dreier seg om.
Årets mest omtalte bok i Frankrike handlet om muslimsk maktovertakelse. Men det kan bli helt andre krefter som tar makten.