Kultur

Når publikum er klokere enn TV 2-sjefene

Mediebransjen flyter i fritt fall, vet vi. Torsdag kom det hittil største slaget i norsk ­mediehistorie, nesten 200 TV 2-medarbeidere må gå. Tåler journalistikken det?

Det er en ulykkelig tid for den kommersielle TV-kanalen. Annonsefallet er stort, OL ga på langt nær de inntektene de hadde håpet på, VM i fotball heller ikke. Verst står det til i underholdningsavdelingen, som dag for dag registrerer tall på termometeret som forteller om at noe er sykt.

Senkveld med Thomas og Harald har mistet over 300.000 seere fra sesongåpning til nå, Live på direkten har halvert seertallet i løpet av høsten og nysatsingen Rett fra hjertet falt brått fra rundt 300.000 seere til 130.000 i løpet av noen få uker.

Konkurrenten er ikke NRK lenger, men Netflix, HBO og iTunes.

LES OGSÅ: – Samfunnsoppdraget er i fare

Ikke spøke med

Noe måtte skje. Men det må være bittert for dem det rammer å vite at katastrofen bunner i totale feilvurderinger fra en ledelse, som nok erkjenner det, men ikke helt. Når det til dels er den halsløse underholdningen og de mest selvspeilende programmene det går ut over, er det bare å si: Her avslører en ledelse seg som dummere enn sitt publikum, og det skal en ikke spøke med (hadde jeg nær sagt) – aller minst når vi skal underholdes.

Vi kan sukke, sørge eller trekke på skuldrene. Men det er altså mange ting i TV 2 som ikke duger, skal vi tro seerne. Mange kan lage fine farger på skjermen, men tunge stemmer blant dem som nå går, har i lang tid – og mens tallene nærmer seg bakkenivå – etterlyst et mer seriøst TV 2. Underholdende, det er greit. Men er det i noen klasse publikum skiller rått og ubarmhjertig mellom dårlig, middels og godt, er det jo nettopp her.

LES OGSÅ: Ytterligere 113 årsverk må bort

Men krisen, den ligger et annet sted – i nyhetsjournalistikken. Mens det slankes og forvitrer i de fleste redaksjoner, forsvinner nå 23 årsverk ut kjøkkendøra i TV2. Det er mye. Det er ikke bare TV2 som rammes, men det norske demokratiet. Færre journalister, flere informasjonsrådgivere – det betyr at det er færre igjen til å se dem som styrer oss i kortene og flere som propaganderer og kommenterer ukritisk, uten å stille spørsmål. Av den grunn er det en tung dag.

Nedslitt

Det er ikke noe poeng at TV 2 skal bli et nytt NRK. Det må finne sin plass i et uhyre myldrende marked, som de på liv og død og per definisjon er avhengig av. Det er vanskelig å tenke seg at nedslitte underholdningsprosjekter og en enklere nyhetsjournalistikk skal redde båten, det gidder vi ikke lenger.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur