Nyheter

Når Bratseth er et etisk problem

En av personene på dette bildet utgjorde et etisk problem og måtte gå, mente Norges Fotballforbund.

Samme dag som Per-Mathias Høgmos landslag ble rundspilt av Tyskland, og dermed har tapt sju av de ti siste kampene, gikk VG ut med følgende nyhet:

Rune Bratseth (55) er blitt fjernet fra NFFs etiske komité.

Trønderen fikk brev om at han ikke lenger var ønsket i utvalget han selv var med å ta initiativet til i 2012. Bratseth var også med på å sette sammen den første komiteen og hadde sekretærfunksjonen.

Men nå får han ikke fortsette. NFF mener han har en problematisk dobbeltrolle som ekspertkommentator for Viasat, som tillater spillreklame for Norsk Tippings konkurrenter.

«Komplett uforståelig», sier Bratseth selv om begrunnelsen. Han viser til at NFF leier ut sitt eget studio på Ullevaal Stadion til tv-kanalene Max og Discovery, hvor nøyaktig den samme spillreklamen sendes.

«Jeg kan ikke skjønne annet enn at det singler litt i glass», bemerker Bratseth til VG.

LES OGSÅ: Fotballen kan bli verre etter Blatters avgang

Dobbeltroller

Rune Bratseth var landslagskaptein i norsk fotballs storhetstid. Da han la opp ble han ble nevnt som en mulig statsråd eller statssekretær for idrett foran Kjell Magne Bondeviks regjeringdannelser i 1997 og 2001. Bratseth satt også i representantskapet for Vårt Land fram til i år.

Det var NFFs direktør for konkurranse, Nils Fisketjønn, som varslet Bratseth om at han ikke lenger var ønsket i forbundets etiske komité. Denne komiteen består nå av Sven Mollekleiv, Henrik Syse, Mina Gerhardsen, Tor Dølvik, Gunn Nyborg og – hold deg fast: Nils Fisketjønn.

NFFs direktør for konkurranse regnes altså som uavhengig nok til å være et etisk korrektiv for sin egen arbeidsgiver. Hvem snakket om dobbeltroller?

LES OGSÅ: Dette øyeblikket vil for alltid være en generasjonskløft mellom islendinger

«NFFs direktør for konkurranse regnes altså som uavhengig nok til å være et etisk korrektiv for sin egen arbeidsgiver».

Pamper

Dette er dessverre bare ett av mange eksempler på at kulturen i NFF minner mer og mer om den råtne kulturen i Fifa:

• Landslagssjef Per-Mathias Høgmo solgte et hus til sitt eget selskap for det tredobbelte av markedsverdien. Takstmann var Høgmos gode venn Svein Roaldsen. Så ble selskapet slått konkurs. Høgmo tjente 800.000 kroner, mens banken tapte 1,9 millioner. Til fotballbladet Josimar, som har gravd fram saken, sier professor ved BI, Peter Gottschalk, at Høgmo og Roaldsen kan være skyldige i bankbedrageri.

• Lønningene på Ullevaal stadion har eksplodert. Fra 2011 til 2015 økte lønnskostnadene med 88 millioner kroner. Per-Mathias Høgmo, med de dårligste kampresultatene i manns minne, har ifølge VG en lønn på 3,4 millioner kroner. Hans måte å drive landslaget på økte utgiftene fra 11 til 16 millioner kroner på ett år. Daværende generalsekretær Kjetil Siem tjente 2,7 millioner, en økning på 1,8 millioner kroner på ti år.

• Siem brukte en halv million kroner på reiser i 2015, men nektet å legge fram reiseregningene. Med tanke på at NFF organiserer 375.000 fotballspillere og at 130.000 frivillige stiller trofast opp, fastslo VG: «Mens frivillige selger dopapir og steker vafler, tilhører NFF-toppene en helt annen økonomisk sfære av fotballen – fylt med gode lunsjer i Sveits».

LES OGSÅ: Nekter å selge lodd for sønnens fotballag

• Den nederlandske avisen Volksrant stilte i sommer spørsmål ved om Kjetil Siem har brutt Fifas etiske regelverk. Ifølge avisen skal Siem i mai ha dratt til Milano for å overbevise de nordiske fotballpresidentene om å stemme på det russiske fotballforbundets kandidat som ny president i Uefa: Slovereneren Aleksander Ceferin. Siem var da allerede ansatt som strategisk rådgiver for den nye Fifa-presidenten, Gianno Infantino, selv om han fortsatt var generalsekretær for NFF. Fifas regelverk sier at de ansatte ikke har lov til å involvere seg i valgene i de regionale forbundene.

• Det vrimler av dobbeltroller i NFF-systemet: Esten O. Sæther er landslagstrener i innendørsfotball samtidig som han er sportskommentator i Dagbladet. Jan Åge Fjørtoft er internasjonal rådgiver for landslagssjef Høgmo, samtidig som han jobber for Viasat, samme kanal som Bratseth. A-landslagets pressesjef Svein Graff er også administrerende direktør i Ullevaal Media Center.

Alvor

Opplistingen kunne fortsatt. Men det får holde. Enda godt at NFF reagerte mot Bratseth. Så viser de at de tar etikken på alvor.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter