Nyheter

Når verden stopper opp

Det er deilig å ha fri når andre jobber­, men det er enda bedre 
å ta det rolig når ingenting skjer.

Det er veldig lenge siden mitt ferieuttak var definert av skoleruten, men det tar tid å forandre tankebaner. Derfor tenker jeg fortsatt instinktivt at ferie i utgangspunktet er noe man driver med om sommeren og i jula, i tillegg til en langhelg i ny og ne.

Men siden ingen i min husstand går på skole eller­ jobber der, er vi i prinsippet fri til å feriere når som helst. Dette faktum har jeg en tendens til å gjenoppdage med ujevne mellomrom, og det er alltid like fint å bli minnet på at det faktisk er opp til meg selv når jeg vil ta en pause fra hverdagen.

LES MER: Ikkje rør andre påskedag og andre pinsedag, seier 2 av 3 nordmenn

Sol og varme

Ganske nylig gjorde vi nettopp dette­: Mens kolleger satt på et kontor innhyllet i marståke, investerte familien i en ukes sol, varme og bekvemmelighet på langt sørligere­ breddegrader­. Det føltes godt. Verden snurret videre­ uten oss.

Og hvis jeg skal sette fingeren på noe (et realt 
i-landsproblem­, men likevel), må det være nettopp det: Verden snurret videre som vanlig, og ergo måtte vi hoppe av i fart. Det er ikke nødvendigvis så lett, verken bokstavlig eller billedlig talt.

Skjedde det noe viktig mens vi satt under palmene­? Hva gikk vi glipp av? Skulle vi sjekke e-posten iblant, bare for å ha kontroll, men med fare for å bli dratt mentalt tilbake til hverdagen? Sånne spørsmål vil alltid ligge og lure de første dagene eller ukene av en egendefinert ferie, i hvert fall for meg.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter

Samfunnskontrakten

Derfor er jeg enda mer glad i påske og jul enn i Syden-tur i mars. Når de store høytidene kommer, sier samfunnskontrakten­ at vi sammen sakker tempoet før vi hopper av. Sjansen for at hvilepulsen inntreffer er størst når man ikke risikerer å gå glipp av noe som helst ved å koble ut resten av verden.

At oppslutningen om felles fridager med kristent­ opphav er god, kan neppe tas til inntekt for kristen tro. Påskeferien er mer populær enn påskeevangeliet­, for å si det slik. Eller som en dypt ikke-troende kamerat sa da han skulle definere hva 2. pinsedag er: «Det er den siste røde dagen før jul.»

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter