Nyheter

Når båsene ikke passer

En rekke konservative kristne ledere tar til orde for raushet og humanitet.

«På siden av den brede, norske folkekirken ­
finnes en rekke frikirker og kristne trosmiljøer. De har sine helt egne tanker om hva som skal være Guds plass i samfunnet vårt.» Slik innleder radio­programmet Ekko sin serie om «kristenfundamentalistene» denne uken.

Det er riktig at de aller fleste frikirker har en mer konservativ teologi enn Den norske kirke. Men passer medlemmene inn i båsen kristenfundamentalister?

LES MER OM EKKO-SERIEN: NRK vil vise mangfoldet blant kristenkonservative

8 prosent

La oss regne litt på det: Ekko-innslagene presenterer først og fremst miljøer som identifiserer seg med partiet De kristne, TV-kanalen Visjon Norge og avisen Norge Idag. Ser vi på oppslutningen om disse miljøene (17.000 stemte De kristne ved forrige stortingsvalg, avisen Norge Idag har omlag 13.000 abonnenter), kan vi kanskje anslå et tall på rundt 25.000 i Norge.

Mange av disse er antakelig fortsatt medlem av Den norske kirke. Men om alle var frikirkemedlemmer ville de likevel utgjøre bare rundt 8 prosent av det totale antallet. I 2013 var nemlig over 300.000 nordmenn medlem av et norsk frikirkesamfunn.

LES OGSÅ: Kristne får et forklaringsproblem hvis terror knyttes til islam

Ikke typisk

Hva står disse resterende 92 prosentene for? Mange av dem har antakelig konservative syn på mange teologiske spørsmål. En hel del er løsere tilknyttet sitt kirkesamfunn, og deler ikke disse synspunktene. Mange stemmer KrF, eller andre partier, og identifiserer seg ikke med De kristnes krav om at samfunnet skal tilpasses konservativ kristendom.

For eksempel er det påfallende hvor mange av dem som engasjerer seg for muslimske flyktninger på Facebook. Bare de siste dagene har jeg sett ledere i De frie evangeliske forsamlinger, Smiths venner, Frikirken og Pinsebevelsen ta til orde for raushet og humanitet i møte med asylsøkere fra Syria. Den frykten og mistenksomheten mot islam som mange forbinder med konservativ kristendom er ikke typisk for norske frikirkemedlemmer.

Det er både fullt mulig og ganske vanlig å ha ­konservative teologiske standpunkter, og samtidig være tolerant, inkluderende og raus.

Likte du denne artikkelen? Følg kommentator Alf Gjøsund på Facebook.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter