Nyheter

Muskelbunt eller kraftløs

«Sterke-Sp» kan få tidenes maktposisjon i en flertallsregjering med Ap. Men vinner de blå, er det krise.

Vårt Land tar sjekken av hvert parti: Hvordan kan de få regjeringsmakt selv – eller makt over en regjering etter valget? Knalltall på gallupene gjør det svært så sannsynlig at Sp blir regjeringsparti etter valget og helgens landsmøte vil boble av optimisme. For dersom velgerne senker det blå flertallet, blir det ingen ny rød regjering uten at Sp er på laget.

Men skulle de blå vinne flertall likevel, kan det bli en pine for gallupvinner Sp.

Her er noen Sp-veier til makt:

LES OGSÅ: Sp vil ikke ha noen bånd til SV

•Regjering: Selv kaller Sp regjeringsalternativet sitt for en «Sp/Ap-basert regjering». Sist partiet satt i regjering med Ap og SV, var det en flertallsregjering. Da var politikken ferdigprutet og avgjort før den kom til Stortinget. Blir det ikke flertall av Ap og Sp i høst, kan de bli tvunget til å danne mindretallsregjering og forhandle flertall i Stortinget fra sak til sak. Sps kamp mot «sentralisering» kan dermed bli noe nedslipt av andre partier.

•Opposisjon: Det er ikke helt utenkelig at EU/EØS-teamaet blir så vanskelig at Ap og Sp ikke makter å danne regjering sammen. Hvis de blå taper, kan det kanskje bli et «gammeldags» sentrumspar av et sterkt Sp og KrF som driver budsjetthandel med Ap. Uansett kommer ikke en mindretallsregjering av Ap unna Sp i det daglige. Før han dannet den første rødgrønne regjeringen, sa Jens Stoltenberg at det var bedre å ha et parti av Sps type innenfor en regjering enn ukontrollert utenfor. Slik tenker mange i Ap fortsatt.

•Parkering: Dagens galluper er ikke valg. Om de to blå partiene makter å vinne igjen – og Venstre bli partiet som vipper flertallet – er det krise for Sp. Skulle attpåtil Venstre fristes inn i en blå flertallsregjering, havner Sp i «skyggens dal». Distriktspartiet blir helt uten makt.

Selv om Sp i høst blir en valgvinner, finnes det risiko for å bli helt kraftløs. Denne perioden, pluss neste uten regjeringsmakt eller vippestemmer vil i så fall bety hele åtte år med utenforskap. Slikt gjør vondt i partiets sjel. For Sp må man tilbake til tidlig 60-tall for å finne verre elendighet.

LES OGSÅ: Slik talte Vedum sist - analysen om hans stormvarsel

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter