Nyheter

Karikaturer

Her er vi fortsatt av den oppfatning at det ikke var klokt av Selbekk å trykke Muhammed-karikaturene.

I dag er det 10 år siden den danske avisen Jyllands-Posten publiserte karikaturer av profeten Muhammed. Noen måneder etterpå valgte den kristne avisen Magazinet å gjøre det samme i Norge.

For ­redaktør Vebjørn Selbekk ble det starten på trusler og en ­omveltning av hans og familiens liv. Dette ble forsterket av at ledende personer i regjeringen la et utilbørlig press på Selbekk. Forrige uke mottok Selbekk og den danske redaktøren Flemming Rose Fritt ords honnørpris.

Karikaturstriden har vært skjerpende for vestens tenkning om ytringsfrihet, men debatten har også flere ganger kommet på avveie. Særlig ­etter angrepet på det franske satiremagasinet Charlie Hebdoe i januar i fjor, ble det skapt en stemning om at man nærmest var nødt til å publisere kari­katurer for å bevise at man hadde en patent holdning til prinsippet om ytringsfrihet. Ytringsfrihet ble gjort til ytringstvang, og det var lite rom for nyanserte tilnærminger.

Snart et år etter angrepene i Paris og København har de mest ekstreme ytringsfrihetsfundamentalistene roet seg noe, men fortsatt ser vi tendenser til at ytringsfrihet blir stående som det eneste perspektivet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Retten til frie ytringer er et umistelig gode, men prinsippet kan ikke bli frikoplet fra alle andre hensyn. Det må fortsatt skilles mellom det som man har rett til å gjøre og det som er klokt. Mister man klokskapen på ytringsfrihetens alter, går man i retning av et samfunn der konflikt og markering av skillelinjer blir opphøyet på en uansvarlig måte.

LES OGSÅ: – Det er historiefornektelse ikke å vise Muhammed-tegningene i skolen

En del av ytringsfriheten er også å kunne diskutere klokskapen i en redaktørs avgjørelse. Men politikere i maktposisjoner må være svært varsomme når de kommenterer konkrete saker. Daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre utviste ikke tilstrekkelig ryddighet i januardagene for snart ti år siden. Han og regjeringen gikk langt i å gi Selbekk skylden for at det ble så mye oppstandelse internasjonalt. En redaktørs frie valg ble utsatt for press.

LES OGSÅ: Karikaturene tente hat mot kristne

Ytringsfrihet handler om at slikt politisk press ikke skal forekomme. Det er politikeres og andre maktpersoners ansvar. En ansvarlig redaktør skal på sin side tenke over hva som er aktverdig å gjøre i en konkret situasjon. Her er vi fortsatt av den oppfatning at det ikke var klokt av Selbekk å trykke tegningene.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter