Nyheter

Kampen står et annet sted enn i Arendal

ANALYSE: Stortingsfolk som kjemper for det politiske livet, styrer unna Arendalsuka. For slagene vinnes ikke der.

Siden 2012 har Arendalsuka vokst til en gigantsamling med over 200 stands og inntil i går 791 ulike arrangementer. Mer og mer er uka blitt interesseorganisasjonenes møtested – for en haug politikere tør simpelthen ikke bruke nesten en hel uke i sørlandsbyen.

I alle fall ikke fire uker før et stortingsvalg. For en politiker med utsatt mandat, kan en reise til en krok av hjemfylket for å få bilde i lokalavisen være langt viktigere.

Slik er det også for toppene. I partienes apparater snakkes det mer om at nettopp oppslag i distriktspresse er blitt viktigere igjen. At både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har mye tid på turneer utenfor Oslo, er viser litt av utviklingen.

Fra slike reiser kan nemlig småfilmer og tekstsnutter også kringkastes i sosiale medier – og dermed skape en dur av oppmerksomhet om partiledere på lag med grasrota.

PER ANDERS HOEL: «Erna truet av Sylvi-bråk»

Partitimer

Arendalsuka byr likefullt på et avgjørende startpunkt i valgkampen: NRKs partilederdebatt, der etterdønningene om hvem som vant eller tapte betyr mye for krevende hvert parti får det fremover.

Partitopper er også på plass når hvert av partiene har «partitime», der de kan tale og bedrive markeringer. Et kobbel av Høyre-politikere – statsministeren inkludert – skulle i ilden under Høyres i går.

Men mye mer har ikke toppene råd til – for kampen står et annet sted. Og de viktigste utspillene spares til mer målrettede anledninger enn i Arendal.

LES OGSÅ: Her er KrFs nye, tøffe samarbeidskrav

Panelrunder

Det er likevel flust med politikere som deltar i paneldebattene. Disse er blitt så mange at flere strever med å trekke folk. Partiene stasjonerer en liten kjerne av nøkkeldebattanter, som går fra debatt til debatt i regi av organisasjoner som eksempelvis Norsk Industri, Akademikerne, LO og bistandsorganisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Redd Barna.

Politikernes utbytte i ettertid er gjerne et lite bilde i et fagblad. Men det en form for hilsen til velgerne, det også.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter