Meninger

Frafalne

Islam har et problem med religionsfriheten.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det ligger i selve den anerkjente læren om at det å forlate islam er en gudsbespottelse. Det beskrives ofte som et forræderi. Derfor er skal det i ytterste konsekvens straffes med døden.

Dødsstraff for gudsbespottelse

Noen muslimske stater har dødsstraff for gudsbespottelse. Saudi-Arabia og Iran er av dem som praktiserer det, og også i Pakistan er det felt dødsdommer. Vel så ofte er det familien eller lokalsamfunnet som utfører straffen, fordi de mener de blir vanæret av en slik forbrytelse.

Vårt Land har flere ganger satt søkelyset på slike og andre eksempler på problemene for muslimer som konverterer til kristen tro. Aftenposten har de siste dagene belyst problemene for muslimer som ikke konverterer til annen tro, men som ikke lenger vil kalle seg muslimer. Noen er blitt ateister, de fleste kaller seg agnostikere.

En ting er de absolutt uakseptable dødstruslene som frafalne muslimer får også i det norske samfunnet. Men artikkelserien retter også søkelyset mot den sosiale utstøtingen – som til tider beveger seg over mot trakassering.

LES OGSÅ: Trosfrihet tar av blant folkevalgte

Ikke enestående for islam

Slik sosiale reaksjoner fra familie og nærmiljø er ikke noe enestående for islam. Også i kristne miljøer kan det bli sterke reaksjoner på de som faller fra troen. Men det virker som dette i våre dager er et større problem i muslimske miljøer. Det skyldes trolig delvis at behovet for samhold er større i innvandrermiljøer. Men det er også et problem skapt av muslimsk lære.

Retten til fritt å velge religion er en menneskerett. Islamsk Råd i Norge ble utfordret på dette i den religionsdialogen som har foregått her i landet. Gledelig nok endte det med at Islamsk Råd kom med en erklæring der de sluttet seg til retten til å skifte religion. Men vi er usikre på hvor mye gjennomslag dette har fått i forkynnelse og veiledning i norske moskéer.

LES OGSÅ: Påpeker sjelden brudd på trosfriheten

Tvilende tro

Abid Raja sto i Aftenposten i går fram som en som tviler, men likevel har holdt fast ved sin muslimske tro. Samtidig kommer han med en viktig oppfordring til norske muslimer om å slippe til tvil og fri tanke. I stedet for å være bundet av oppfatningene i andre land, bør norske muslimer kunne bidra til å endre muslimers holdninger, sier han. Vi håper flere vil ta mot denne oppfordringen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger