Nyheter

Færre dører til makt

Viktig vippeparti i snart fire år. Nå kan «regjeringsslitasje» sende ­Venstre inn i skyggenes dal.

Vårt Land tar sjekken av hvert parti: Hvordan kan de få regjeringsmakt selv – eller makt over en regjering etter valget?

Foran høstens valg står Venstre foran en nervethriller, skal man tro galluptallene: Med en kraftanstrengelse kan partiet redde seg over sperregrensen og vinne nok mandater til å bety noe i maktspillet. Eller så kan Venstre synke til et irrelevant miniparti – på utsiden av alt.

LES OGSÅ: Venstre på bare 2,7 - les gallupanalysen

Elefanten i rommet. Helgens landsmøte skal formelt vedta regjeringsplattform, men topper i partiet vil helst ha minst mulig debatt om «elefanten i rommet»: Ja eller nei til Frp. Debatten om «plan B» har splittet Venstre på alle plan. Ikke bare om Frp, men også om Ap har noen plass.

Her er Venstres veier til makt:

• Regjering: Venstre ønsker blågrønn regjering av dem selv, KrF og ­Høyre. Det er et lyspunkt for Venstre at Erna Solberg nå erkjenner at dette er en av to modeller på borgerlig side.

Problemet er at Frp aldri vil støtte dette alternativet uten at de selv er med. KrF driver dessuten stadig «småflørt» til venstre for seg og oppleves å underminere prosjektet. I tillegg møter modellen massiv motbør som «urealistisk» i mediene og er akkurat nå sjanseløs på gallupene.

• Opposisjon: Dermed er opposisjon mest sannsynlig. Om oppslutningen gir dem en vipperolle over et borgerlig alternativ, kan Venstre få gjennomført politikk.

Men blir det rødgrønt flertall, kan Venstre bli helt isolert. Partiet har brukt fire år på å snakke Ap og Sp ned. Derfor kan Venstre med liten troverdighet inngå i samarbeid med noen av dem og eventuelt bli med KrF over streken inn i en koalisjon.

• Parkering utenfor: Skulle rødgrønne vinne og Venstre falle under sperregrensen med en en- eller tomannsgruppe, vil partiet være i skyggenes dal.

Om helsetilstanden til Venstre forverres, kan et annet katastrofescenario ikke utelukkes helt: Nemlig at partiet faller helt ut av Stortinget. Da vil eneste vei til makt være gjennom arealplaner og sykkelstier og resten av saksfloraen i norske kommunestyrer.

LES OGSÅ: Venstre-strid om surrogati

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter