Nyheter

En våt drøm

Våte drømmer kan man ofte med fordel holde for seg selv. Tom Tvedt gjør det ikke.

Fredag starter ungdoms-OL på Lillehammer. Eller­ «verdens dyreste barne­skirenn», som det heter på hegnar.no. Økonominett­stedet anslår at totalprisen ender­ på en halv milliard kroner. 100 millioner går til lønninger.

Idrettspresident Tom Tvedt sa til TV 2 i forrige uke at «nå skal IOC få pølsefest på norsk vis». Det blir i så fall de dyreste pølsene­ i lompe som er servert i Norge noen gang.

Frekk og freidig

Tvedt brukte også anledningen til å fortelle hva hans egentlige mål er: «Jeg har en våt drøm om å arrangere OL og Paralympics i Norge under slagordet «one game, one flame».

Tvedt skal ha for frekkheten og freidigheten. Hans snakk om OL til Norge begynte så fort han var valgt til president i fjor, bare et halvår etter at den norske ­opinionen og våre folkevalgte hadde sagt et rungende nei til idrettens forsøk på å bringe OL til Oslo.

Idrettens ledere har gjennom to havarerte OL-prosesser klart å overkjøre store deler av sin egen organisasjon. Norges Idrettsforbund og Oslo kommune brukte­ 280 millioner kroner på en søke­prosess der de blant annet leide­ inn First House for å fortelle folket at vi ikke forsto vårt eget beste. Generalsekretæren, som skandaløst nok fortsatt sitter, satt for åpen mikrofon på NRK og 
påsto at OL på Lillehammer i 1994 gikk med overskudd, selv om idrettens første budsjett sprakk med over fem milliarder.

LES OGSÅ: «Det er slett ikke vanskelig å forstå at Putin føler et slektskap med Blatter»

Sidrumpa

At ungdoms-OL nå skal holdes på norsk jord, må ses i sammenheng med idrettens forsøk på å få OL til Oslo i 2022. Norge ble spurt av IOC om å være arrangør, og det var ingen andre kandidater. Idrettens ledere regnet åpenbart med at dette ville gi oss et fortrinn i kampen om OL.

Ungdoms-OL har kun vært ­arrangert én gang. Det skjedde i Innsbruck i 2012. Den gang ble mesterskapet knapt omtalt av mediene i vintersportsnasjonen Norge. Selv norske vinnere ble kun nevnt i notiser.

Fra IOCs side er lanseringen av olympiske leker for aldersgruppen 15-18 først og fremst et strategisk grep for å beholde markedsposisjonen. Det er ingen hemmelighet at X Games – som faktisk arrangeres i Oslo om to uker – har langt større appell hos et yngre publikum.

Tradisjonelle OL-øvelser som lengdeløp på skøyter og kombinert har forlengst fått et noe sidrumpa image, i den grad det går an å være sidrumpa i kondomdress. NRKs seertall viser at det stort sett er folk over 50 som ser på de tradisjonelle vinter­idrettene.

LES OGSÅ: Nikes slagord blir nå forbundet med å ta snarveier til målet

Norske verdier

IOC kan kritiseres for mange ting, men ikke for at de ikke skjønner seg på inntekter. Derfor tvang de snowboard inn under Det internasjonale skiforbundets paraply, og dermed inn på OL-programmet. Klatring er en annen «ekstremsport» som IOC lukter på, i et forsøk på å fornye varen sin og demme opp for konkurrentene.

Tenåringer regnes som en ­ytterst attraktiv aldersgruppe for alle som driver markeds­føring. Derfor har sponsorer som CocaCola, McDonalds, Visa og Telenor posisjonert seg når prinsesse ­Ingrid Alexandra tenner OL-
ilden i Lysgårdsbakken fredag – 22 år etter at hennes far Haakon Magnus gjorde det samme i OL på Lillehammer.

Det er sympatisk at ungdoms-OL gjenbruker mange av OL-anleggene fra 90-tallet. Lekene markedsføres her hjemme med lovnader om at verdens ungdom er invitert til å lære om norske verdier. Samtidig er lekenes offi­si­elle verdier «Rå og ydmyk. Leken og målrettet». Ydmykhet og lekenhet er bra det, men kanskje er det vel så viktig å formidle viktigheten av ærlighet og enkelhet?

Hvis det da finnes noen måte å gjøre det på, når man er gift med IOC.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Hjemme alene

Idrettspresident Tom Tvedt kan glede seg over at Norges nye kulturminister, Linda Hofstad Helleland, deler hans drøm om å arrangere OL i Norge. Etter utnevnelsen var hun raskt ute med å invitere idretten til å prøve seg igjen.

Merkelig nok foreslo hun ingen­ ny EU-avstemming i samme slengen.

Hvis du selv ønsker å teste den hellelandske styringsform, kan du jo prøve å si nei til tenåringens ønske om å arrangere hjemme-­alene-fest, samtidig som du oppfordrer ham til å spørre igjen neste uke.

Det er neppe en oppskrift på husfred. Men tenåringen får ha sine våte drømmer.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter