Nyheter

En pris for det sunne lederskapet

Veien til større dybde går ikke alltid gjennom det vakre og lett akseptable. Årets Petter Dass-pris er en anerkjennelse til alle som har vist åpenhet i møte med vonde historier.

Bilde 1 av 2

Vårt Lands utdeling av Petter Dass-prisen har lange tradisjoner. Den har gått til tjueen kraftfulle og spennende mennesker.

Nå står jeg her og skal for første gang dele ut denne viktige prisen.

Når Vårt Land har valgt Petter Dass som symbol, så er det jo fordi vi legger noen karaktertrekk i den historiske Petter Dass.

Presten som løftet nordnorsk kultur og kristen tro. Den folkekjære embetsmannen som satte ord på fiskerbondens liv og strev. Samtidig har debatten gått rundt dikterprestens rolle; mange mener den historiske Petter Dass er veldig forskjellig fra det glorifiserte glansbildet som lenge har vært tegnet av ham.

Mister muligheten til endring

Som nordlending kjenner jeg på et ønske om at han skal være den varme, mystiske dikterhøvdingen. Kanskje reflekterer det et ønske vi alle har, om å bygge opp helter.

Og vi som sitter i kirka her, vet at dette også skjer i kristne sammenhenger. Ønsket om å løfte frem enkeltmennesker, om å tro at noen er renere, rankere og mer opphøyd enn oss selv.

Dass sine holdninger til almuen reflekterte tiden han levde i. Vi som praktiserer en tro kan aldri gjøre det uten å være preget av tiden vi lever i, kulturen og holdningene rundt oss – og vår egen feilbarlighet.

Men: Hvis ikke troen kan inkludere alle de kampene vi mennesker står i, blir rommet for trangt. Hvis ikke de vanskelige samtalene løftes opp, hvis de skjules fordi vi vil beskytte troen og hverandre, da mister vi muligheten til å bidra til endring.

Sparker løs og holder fast

De som tar oppgjøret med det destruktive, men ikke gir slipp på troen, de representerer et håp, en vei videre. De som tror og tviler. De som sparker løs, men likevel holder fast.

Vi trenger menneskene som har evnen til å skjelne, evnen til å stille de gode spørsmålene - selv om de gjør vondt. La oss omfavne ordet kritikk, som vi ofte oppfatter som et negativt ord. La oss se på det i selve grunnbetydningen - å skjelne.

Vi sitter jo her i et vakkert kirkerom, med adventsidyll. Men veien til større dybde går jo ikke alltid gjennom det vakre og lett akseptable. Vi kjenner historien om den skitne stallen, og det ser ut som de største møtene mellom himmel og jord skjer nettopp der hvor vi opplever oss forlatt og omsluttet av mørke.

For en person begynte denne reisen i en kjellerbod blant pappesker fulle av minner. Disse minnene ble til en TV-serie som har preget norsk debatt om tro det siste året.

LES OGSÅ: Dikteren selv var svak for sterke kvinner – men han var ingen feminist

«Ild og iver bør forvaltes med varsomhet»

I dag gir Vårt Land Petter Dass prisen til journalist Rut Helen Gjævert. Gjævert har sagt at hun ønsker at TV-serien hennes Frelst skal skape en større forståelse for det å være religiøs. Hun sier: «I Norge sier vi ofte at tro er en privatsak, men tro er altså dypt vevd sammen med identitet, verdisyn, menneske­bilde og gudsbilde. 
Tro påvirker hvordan vi lever ­livene våre».

Historien til Gjævert har ført til at mange andre mennesker har delt opplevelser som har vært vonde å bære på. Men det er viktig å si at disse vonde historiene også har vist oss viktige lyspunkter. Vi har sett mange kristne ledere som har vist både mot og omsorg i møte med det vonde.

Som med ydmykhet har invitert inn for å bli klokere og for å lege sår. Egil Svartdahl gjorde dette til hovedtema på pinsevennenes sommerstevne i år. Han trakk frem ilden som pinsevennenes identitet og varemerke, og sa at «en brennende ild og iver bør forvaltes med en type varsomhet». Ungdom i Oppdrag, med Andreas Nordli i spissen, har også markert seg i diskusjonen med stort ønske om ærlighet og åpenhet. Han har selv igangsatt en kartlegging av hvordan organisasjonens kultur virker på mennesker. Og det er flere.

Ikke en pris mot noen

Det koster mye å stå frem med sin private historie i offentligheten og være avsender av kritikk, slik Gjævert har gjort. Samtidig kan det være smertefullt å ta i mot kritikken.

Derfor er dette ikke en pris mot noen. Årets pris er en anerkjennelse til alle dem - også ledere - som har turt å være sårbare og som har vist oss at troen rommer både det tunge og det lette. Det er vårt håp at det sunne lederskapet nå verdsettes sterkere.

For gjennom smerten kan det springe ut noe virkelig sterkt og godt. Og ekte.

Gratulerer med årets Petter Dass-pris, Rut Helen Gjævert.

Dette er talen som sjefredaktør Åshild Mathisen holdt under Vårt Land adventskonsert i Oslo domkirke 1. desember 2016. Her kan du lese intervju med Rut Helen Gjævert i forkant av pristildelingen: Frykten stakk dypere enn skammen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter