Nyheter

En fin gest

Regjeringen har bestemt at formuen etter døde som ikke har kjente arvinger, skal gå til frivillige ­organisasjoner som arbeider for barn og unge.

Vedtaket er et godt håndslag, og en fin oppmuntring for alle som engasjerer seg i frivillig arbeid i Norge.

Tidligere har formuen gått rett i statskassen. Mange har stilt spørsmål ved denne praksisen. Når det er tvil om hvem som skal tilgodeses i et arveoppgjør, skal en dødsbobestyrer alltid søke å finne ut hva som var avdødes ønske. Det er ikke alltid mulig.

LES SAKEN: Kristne kan «arve» millioner

Det kan være ulike grunner til at folk ikke har skrevet testamente. For noen kommer døden brått og uventet, men selv de som vet at livet er i ferd med å ebbe ut, kan ha problemer med å formulere tydelige tanker om hvem som skal få det de eier. Andre lider av demens og er ikke i stand til å uttrykke seg om arv.

Både i Norge og Danmark har det vært slik at verdien tilfaller statskassen. Det handler ikke om store beløp. Den norske staten har hvert år mottatt mellom 2 og 20 millioner kroner, men dette varierer naturlig nok fra år til år.

Sverige har ikke hatt en tilsvarende praksis. Der har man gjennom 85 år bygget opp et fond av den eierløse arven. Fondet er blitt betydelig og består av 6,7 milliarder svenske kroner. I 2014 ble det delt ut om lag 600 millioner svenske kroner til frivillige formål.

Frivillighet Norge, som er en paraplyorganisasjon for frivillige organisasjoner, har lenge kjempet for å få innført en tilsvarende modell i Norge. Gjennomslaget kom i Sundvolden-erklæringen for to år siden, men det har tatt to år før kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har fått løsningen på plass.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Modellen i Norge virker å være enklere enn den svenske. Sanner vil at Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner skal behandle søknader fra frivillig organisasjoner om å få tildelt herreløs arv. Det vil sikkert bli strid om fordeling av midlene, men landsrådet er så pass bredt sammensatt at det burde være mulig å få til en rettferdig fordeling.

For regjeringen har det vært viktig å vise at den bryr seg om det frivillige arbeidet. Høyre og Frp skaffer seg good-will ved å videresende de herreløse pengene.

Les mer om mer disse temaene:

Helge Simonnes

Helge Simonnes

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter