Nyheter

Dublin-avtalen

Dublin-avtalen skulle hindre kaos i europeisk flyktningpolitikk. Nå bidrar den i stedet til kaos.

Dublin-avtalen var ment som et bidrag til en felles europeisk flyktningpolitikk. Tanken var god. Man skulle hindre at asylsøkere reiste rundt fra land til land, i håp om å oppnå asyl et av stedene.

Avtalen bestemte at asylsøkere skulle få søknaden behandlet i det første landet de kom til. Om de forsøkte seg andre steder, ville de ble sendt tilbake til førstelandet.

Felles ansvar

Grunntanken bak avtalen var et felles europeisk ansvar for flyktninger som kommer hit. Men utviklingen har ført til at avtalen virker motsatt. Nye regler gjorde det vanskelig for asylsøkere å komme til Europa med fly, og det som skjedde i kjølvannet av den arabiske våren i Libya og Syria førte til en strøm av flyktninger over Middelhavet.

LES OGSÅ: Dublin-avtalen misforstås

Dermed fikk Hellas og Italia det største trykket. De er samtidig blant de statene i Europa som har størst økonomiske problemer. Mottak av flyktninger og behandling av asylsøknader brøt etter hvert sammen.

Dermed ble effekten av Dublin-avtalen en urimelig belastning på landene i randsonen av Europa. Og for flyktningene betyr den at de blir låst fast i land som ikke har mulighet til å ta seg av dem. Nå løser de problemet selv ved å vandre gjennom Øst-Europa – noe som har skapt kaos i land etter land.

Syrerne

Tysklands Angela Merkel har tatt konsekvensen av det og bestemt at syriske flyktninger ikke skal sendes tilbake til førstelandet. De skal få sine søknader behandlet i Tyskland, selv om de kom i land i Hellas ­eller ­Italia. KrF-leder Knut Arild Hareide går inn for at Norge skal gjøre det samme.

LES OGSÅ: Flyktningprofessor: – Dublin-avtalen ligger i grus

Dublinavtalen er heller ikke noe hinder for at vi skal kunne gjøre det. Vi har mulighet til å sende folk tilbake til førstelandet, men vi har ingen plikt til å gjøre det.

Dette et krisetiltak som bare skal gjelde flyktninger fra Syria. Det er fornuft i det, fordi så godt som alle som kommer fra Syria har et opplagt beskyttelsesbehov. Svært mange av dem vil dessuten på sikt kunne bli til glede for landet de kommer til. Det er mange barnefamilier og folk med god utdannelse og ressurser blant dem.

Hindre kaos

Men det er ikke bare å oppheve Dublin-avtalen. Den var et forsøk på å få et felles europeisk ansvar for flyktningene som kommer hit. Det er ikke blitt mindre behov for europeisk samordning. Det må finnes en annen løsning, som både gir byrdefordeling, forsvarlig behandling av de som kommer og som ikke åpner slusene for de som ikke trenger beskyttelse. Om Europa ikke kan enes om det, står vi overfor en virkelig krise. Den norske regjeringen bør gjøre sitt til at det ikke går så galt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter