Kultur

Du kan, hvis du vil ... ?

Hvor ble det av Rudolf Steiner, krevde han for mye? Nidkjærhet på andres vegne stivner fort – og forsvinner.

Jeg vokste opp blant antroposofer, vennlige, litt fjerne folk som ikke uten videre blandet seg med andre. Jeg hadde en fornemmelse av at det var noe jeg ikke skulle vite - «du kommer nok til opplysning, om du bare vil», var det en som bøyde seg ned og sa. Det hørtes skummelt ut, ikke fordi jeg ikke kunne tenke meg å bli «opplyst» (om jeg hadde visst hva det var), men det ble sagt på en måte som jeg oppfattet som «stakkars gutt». Jeg var følsom for sånt. Da jeg fikk se bildet av Rudolf Steiner, som mor viste meg, ble jeg virkelig redd – de øynene fulgte meg langt inn i søvnen.

LES OGSÅ: – Få spor i idéhistorien

Tanker må føles

Jeg har lurt mye på hvor det ble av Steiner, både i mitt og tydeligvis manges liv? For min del ble det for krevende, jeg fikk vondt i både sjelelige og kroppslige muskler – det var uendelig mange «må», «skal», «vil», «nødvendighet» i bøkene, som jeg begynte å lese, særlig Hvordan når man til erkjennelse av de høyere verdener? «Enhver kan vekke det høyeste menneske i seg», leste jeg: «Man skal la sine gleder, sine lidelser, sine bekymringer, sine erfaringer, sine handlinger dra forbi sjelen. Og man skal forholde seg slik at man ser alt det man ellers opplever, ut fra et høyere standpunkt». Krevende. Og ikke minst: «Følgende skal særlig betones: Det man her tenker, må man også intenst føle».

Det var tre «skal» og ett «må». Jeg klarte det ikke.

Jeg tror på «opplysning». Men kanskje ikke for alle, slik Steiner så det for seg. Kanskje skal noen «opplyses» for andre? De som har kallet, den sterke viljen.

LES OGSÅ: 16 års ryddesjau med Rudolf Steiner

Steiner lik New Age

I Bokklubbens bokserie Verdens hellige skrifter havner Rudolf Steiner under flagget New Age. Det gir mening. For den forstrekkelsen jeg opplevde i antroposofisk nærvær, møter jeg nå igjen i New Age-folkets mange avskygninger. Mindfullness-bevegelsen er en av dem: Bare du gjør sånn og sånn, konsentrerer deg, slipper og slapper av, kommer du inne i en sfære av ro og velbehag. Fint, tenkte jeg. Før jeg skjønte at her var det mye å forstrekke seg på. Jeg snakket med en kvinne som gikk i Mindfullness-opplæring, hun «fikk det bare ikke til», fortalte hun, oppnådde egentlig ikke noe som helst – og fikk beskjed om at «det er din egen feil, det er du som ikke er kommet langt nok». Hun var rasende. Og naturligvis lei seg.

Der har vi det igjen. Dette at når ting ikke fungerer, er du ikke «moden». Det er din skyld.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Møter sjelden tankene

Steinerskolen lever, sikkert også i beste velgående. Men Rudolf Steiners tanker og folk møter jeg sjelden. Det er noe med at når man blir for streng på åndens – eller «opplysningens» – vegne, da smetter det menneskelige ut baktrappen. Enkelt tenkt. Men likevel, det ligger noe «over evne» her, et overmenneskelig ideal, som vår tid og etter atskillige feiltramp har gjort seg immune overfor.

Noe har størknet. Og det hadde det antakelig gjort allerede da jeg «møtte» mannen, den gangen.

Så får vi se hvor New Age tar veien.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur