Meninger

Den brysomme åpenheten

Mer demokrati i Den norske kirke betyr ikke hemmeligholdelse og valg på kandidater med lik profil.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I Den norske kirke blir biskoper utnevnt etter en prosess med presentasjoner og avstemninger. Det er naturlig i en demokratisk styrt kirke, ikke minst fordi biskopene er kirkens fremste ansikter utad. Det er biskopen som svarer for hva kirken står for, hva den forkynner og hvordan den tjener mennesker.

LES OGSÅ: Hemmeligholder bispekandidatenes svar

På den bakgrunn er det en selvfølge at kandidatene ved et bispevalg ikke skal beskyttes for belastningen ved å fortelle hvem de er og hva de står for.

Da bispedømmerådet i Sør-Hålogaland tirsdag offentliggjorde listen over mulige biskoper, var det uten listen med vita og presentasjon av kandidatenes profil. «Vi har sagt til kandidatene at det de har skrevet skal bli mellom bispedømmerådet og dem selv», var den oppsiktsvekkende meldingen fra stiftsdirektør Jan-Kjell Jonassen. Dette til tross for at Kirkerådet ga beskjed om at man «ved nominasjonen trengte sentrale opplysninger om kandidatene».

Det er mulig at bispedømmerådet ønsket å beskytte bispekandidatene mot debatt og brysomme spørsmål da de lovet kandidatene hemmeligholdelse. Først og fremst var det likevel en kortsynt tabbe. Mer demokrati i Den norske kirke var en av de viktigste forutsetningene for endringene av forholdet mellom kirke og stat. Her synes noen å ha hatt et oppsiktsvekkende lavt nivå av bevissthet om hva mer demokrati innebærer.

Det kan også stilles spørsmål ved om hvor demokratisk det er av bispedømmerådet ikke å sørge for at kandidatlisten gir tilstrekkelige valgmuligheter med hensyn til den nye biskopens teologiske profil. Selv om Den norske kirke selv har slått ettertrykkelig fast at spørsmålet om likekjønnede ekteskap ikke er kirkesplittende, har dette likevel vært kirkens store stridsspørsmål i vårt årtusen. De fem navnene bispedømmerådet presenterte står alle på den liberale siden i dette spørsmålet. Det kan bli tungt å svelge for dem som står på motsatt side og mener temaet handler om troverdigheten til Den hellige skrift.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Sør-Hålogaland er ikke et utpreget konservativt bispedømme, og det er rimelig at den som blir utnevnt til biskop, gjenspeiler dette. I så fall kan det ikke bare stilles spørsmål ved hvor demokratisk det er å ha en ensidig kandidatliste, men også hvor strategisk det er. Fram til 27. mai er det mulig å fremme andre kandidater. Det er ikke usannsynlig at én relativt konservativ tilleggskandidat kan få så mange stemmer at Kirkerådet kan utnevne vedkommende, særlig hvis det er en kvinne. Og vips har bispekollegiet et konservativt flertall som kan nøytralisere et eventuelt vedtak på neste kirkemøte om kjønnsnøytral vigselsliturgi.

Det var kanskje ikke hensikten til Sør-Hålogaland bispedømmeråd.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Meninger