ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Beethoven tar av i Kina

Beethoven har for første gang gått forbi Mozart i popularitet. I Kina er han en farsott. Han er den som går på barrikadene for oss – med skjønnheten på slep.

ANNONSE
ANNONSE
Kommentar

Peidekefen, Beidufen, Huatuofen, Fidefen, Baidihoufen, Peituowen, Peidehuafen, Beituofen – kjært barn har mange navn i Kina. Til slutt ble det bestemt at det offisielle navnet på den ­ekstremt folkekjære komponisten Ludwig van Beethoven skulle skrives (oversettes): Beiduofen. I Kina er musikken hans en farsott.

Beethoven foran Mozart

Samtidig viser den største av ­popularitetsbarometrene for klassisk musikk – Classic FM’s Hall of Fame – at Beethoven akkurat nå ligger et hestehode foran Mozart. Begge spilles og lyttes til av millioner på millioner hver dag. Det er første gang i løpet av de 21 årene med lister at dette har skjedd. Den nye posisjonen har blant annet med Oscar-filmen The King’s Speach (Kongens taler) å gjøre – hvor Beethovens sjuende symfoni ble brukt med stor suksess. «Men», sier juryen: «Beethovens musikk er allerede så universelt populær at samme hvilken by du enn lander i i verden og hvilken gate du går i, vil noen kjenne Beethovens musikk».

ANMELDELSE: – Ballettens ukronete konge velger Oslo

Ludwig van Beethoven

  • Tysk komponist 
(1770 – 1827).
  • Kjent blant de fleste
for blant annet «Skjebnesymfonien», «Pastorale­symfonien», Symfoni nr. 9 (Ode til gleden), frihetsoperaen Fidelio, Måneskinns­sonaten og 31 andre pianosonater, strykekvartetter.
  • Etter en roligere ­periode skyter han nå fart på ­konsertprogrammene. Og hver måned utgis det et ­tosifret tall innspillinger med musikken hans over hele verden.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer