Politikk

Balansekunstnernes tøffe valg

Hareide varslet KrFs samarbeidspartnere om brudd før han møtte sin egen stortingsgruppe og landsstyre i går. Kanskje er KrFs leder i ferd med å ta et tøffere grep om KrFs fremtid.

Da KrFs landsstyre for få uker siden skulle diskutere hvem de vil samarbeide med ­etter valget, etterlyste flere i KrF et ­tydelig råd fra sin egen leder. ­Ingen av dem sa det høyt i ­media, men flere av KrFs sentrale folk ga likevel uttrykk for at de ønsket mer tydelighet.

Heller enn å stake opp sin egen kurs, la Hareide opp til en lyttende stil. Sammen med landsstyret ble det endelige vedtaket jobbet fram: Setning for setning og ord for ord. Hareide var opptatt av at alle skulle høres, og at alle i partiets sentrale organer skulle stå bak vedtaket. I ettertid vet vi at samarbeidsvedtaket ble utydelig. Noen vil si tvetydig. Mange utenfor partiet slet med å fortolke hvilke konsekvenser det vil få. Hadde en leder med tydelig retning formet vedtaket, kunne det blitt annerledes.

LES OGSÅ: Ernas umulige prosjekt

Orientert på forhånd

Men noe har skjedd med Hareide de siste ukene. Onsdag morgen var det en langt mer offensiv Hareide som gikk turen gjennom stortingstunnelen med pressen på slep, for å møte sin egen stortingsgruppe. Han orienterte da pressefolkene om at han hadde et klart råd til sitt eget parti. Avgjørelsen hadde han tatt kvelden før.

Men det som er vel så interessant er at han allerede hadde orientert både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og Venstre-leder Trine Skei Grande. Slik kunne Solberg kalle inn til pressekonferanse for å kommentere KrFs holdning, allerede før KrFs møte var ferdig. Og før det formelle vedtaket var gjort.

LES OGSÅ: KrFs avhopp gir Erna lite håp

Det ble dermed tydelig at Hareide ikke åpnet for at vedtaket fra KrF i særlig grad skulle avvike fra hans egen anbefaling og hans eget ønske.

Ulike syn i KrF

Noen vil si at det ikke eksisterte ulike holdninger internt i KrF. På KrFs pressekonferanse, rett etter at avgjørelsen ble tatt, avviste KrFs finanspolitiske talsmann Hans Olav Syversen at det var stor uenighet om onsdagens nei til å fortsette å forhandle uten Venstre. Uansett hva som må ha kommet frem på møtet, eksisterte det på forhånd ulike synspunkter både i partiets stortingsgruppe og landsstyre.

Det finnes de som ønsket å forhandle videre uten Venstre. Enkelte i KrFs stortingsgruppe er irritert på Venstre, og mener de har gått for langt i sine klimakrav. På den andre siden finnes det folk som var svært redde for at KrF skal bidra til å redde Frp og Sylvi Listhaug.

LES OGSÅ: Bondevik er stolt av partiet etter bruddet

Denne uenigheten internt vil fortsatt ligge i partiet i dagene som kommer. Den vil være synlig enten det gjelder spørsmålet om å støtte Høyre og Frp hvis de stiller kabinettspørsmål. Og det vil være aktuelt hvis Erna Solberg og Siv Jensen forsøker å komme med et siste tilbud til KrF og Venstre denne uken.

Styrket Hareide

Likevel framsto Hareide i går med en fornyet styrke. Han legger tydeligere kraft bak sitt eget mandat som leder i KrF. Den styrken vil han trenge i dagene som kommer.

For allerede halvannen time etter at KrF hadde offentliggjort sitt brudd, og bedt Høyre og Frp om å forsøke en runde til, inviterte statsminister Erna Solberg til et nytt møte mellom de fire. Solberg la vekt på at Frp har strukket seg langt. Og hun pekte på at samarbeidet mellom de fire partiene også er Venstre og KrFs ansvar.

LES OGSÅ: Dette er KrFs sjelekvaler

Hareides tøffeste valg

Dette vil på ny kunne sette alle partiene på vanskelige valg. For KrF kan presset disse dagene bli svært tøft. Ikke minst fordi Venstre og Trine Skei Grande flagget sitt eget brudd og sine krav så tydelig. Dermed blir avgjørelsen om regjeringens framtid i stor grad veltet over på KrF.

KrF vil bli møtt med nye krav om å redde Erna Solberg, Siv Jensen og Sylvi Listhaug på den ene siden.

På den andre siden vil Hareide måtte kjenne etter om de blåblås, og særlig Frps, tøffe ultimatum-linje er noe han kan leve med frem til valget neste høst. Om de likevel skulle løsne litt på ultimatumet, må Hareide vurdere om tilbudet er godt nok.

Alt tyder på at det er Hareide selv som til slutt må ta avgjørelsen: Skal han velte regjeringen? Eller skal han redde den? Det kan bli nå Hareide skal ta sitt aller største politiske veivalg?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk