Nyheter

Agendas agenda

Det er ikke tilfeldig at tenketanken Agenda har invitert KrF og Venstre samarbeid om integrering.

Onsdag la tenketanken Agenda fram et fellesdokument for en bedre integrering. Sammen med forskere fra flere institutter og folk fra Agendas sekretariat har politikere fra de tre rødgrønne partiene sittet sammen med politikere fra KrF og Venstre for å finne en felles plattform. Gjennom jevnlige møter og en Agenda-betalt studietur til Tyskland har de fem snakket og jobbet seg sammen på et politikkfelt der Venstre og KrF i store trekk har strevd med sitt forhold til regjeringen.

Samarbeid mot venstre

På direkte spørsmål om det felles gruppearbeidet vil få konsekvenser for det framtidige linjevalget for Venstre og KrF svarer både Sveinung Rotevatn (V) og Dagrun Eriksen (KrF) at samarbeidet kun handler om sak, og ikke kan forstås som noe annet. Begge legger til at de ble med fordi de ble invitert.

Rotevatn og Eriksen framstår som om de ikke forstår hvorfor Agenda har invitert dem. Det virker nesten som de mangler innsikt i at personlig kjemi, vennskap og samarbeid har betydning i politikken.

LES MER: Advarer Venstre mot "Civita-fellen"

Agendas oppdrag

Agenda på sin side må være svært fornøyd med sitt integreringskollokvium, som ble presentert med fynd og klem ved inngangen til den lange valgkampen.

Tankesmien har dermed oppfylt flere av sine viktigste oppdrag. Agenda ble til av to hovedgrunner. Den ene er å utvikle en ny politikk som en motvekt til dagens blåblå regjering og den liberale tanksmien Civita. Den andre grunnen handler om å bygge samarbeid og gode relasjoner på tvers av partier i sentrum og venstre, som på sikt kan føre til et tettere og mer forpliktende politisk samarbeid og regjering.

LES MER: Venstresidens tankesmie snuser på KrF

Samme oppdrag som Civita

Agenda har akkurat den samme agendaen som Civita, som gjennom år har jobbet for å skape ideologisk samarbeid og personlig vennskap mellom ungdomslederne fra Høyre og Frp på den ene siden og KrF og Venstre på den andre. Da de borgelige gikk til valg på en felles forpliktelse om støtte en borgelig regjering, var det mange som ga æren til Kristin Clemet, for å ha gjort samarbeidet mulig gjennom sin ideologiske og personlige innsats.

LES MER: KrFU åpnet for Frp i 2012

Dermed er det kanskje ikke så overraskende at KrFUs Civita-generasjon onsdag presenterte sitt syn på regjeringssamarbeid, der «omstilling av offentlig sektor» sto øverst på listen over viktige saker. Det kan ikke overraske noen at ungdomspartiet deretter konkluderer med at de ønsker samarbeid med Høyre. De tar i brukt en klassisk Civita-argumentasjon som først seg inn i KrFU etter at et par generasjoner hadde hadde gått i skole hos Clemet.

Civita-generasjonen

Selv tar KrFU sterkt avstand fra at de er påvirket av Civita. Det siste året har dessuten politikere i ungdomsorganisasjonen innledet tett kontakt med Agenda og vært på tenketankens turer og arrangementer.

LES MER: KrFU-leder gikk til Agenda

For KrF og Venstre, inkludert deres ungdomsorganisasjoner, må det være både smigrende og krevende å bli invitert til samarbeid og skolering både på blå og rød side.

Men når små partier framstår bevisstløse og hevder at slike samarbeid «kun handler om sak», fremstår det naivt. Venstres Sveinung Rotevatn legger lett ironisk til at ingen vil påstå at han er venstrevridd. Det har han sikkert rett i.

Signaleffekt

Det han imidlertid overser er at det gir signaler i det politiske landskapet når politikere fra Venstre og KrF finner sammen med Ap, Sp og SV. Kanskje blir ikke Rotevatn og Eriksen mer positive til venstresiden. Men både velgere og partimedlemmer får erfare at partiene deres bedriver politikksnekring med venstresiden. Det vil glede noen og irritere andre. Men uten politisk signaleffekt er det ikke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter