Nyheter

20 år 
er ingen 
alder

Jente i dag, kvinne i morgen.

I kofferten hjem fra Kina i 1995, hadde jeg en plakat jeg plukket opp på FNs ­kvinnekonferanse. Den rammet jeg inn og hengte på rommet til datteren min, som da var åtte år. Der sto det: «Today's girl is tomorrow's woman, don't leave her behind».

Der hang den lenge.

Daglig minnet den meg om at det vi gjør i dag, får konsekvenser for neste generasjon.

Den minnet også om at langt fra alle jenter har det som vi, i et av verdens mest likestilte land.

Posisjon

Hva er status etter 20 år? I den såkalte Beijing-plattformen som ble vedtatt for å styrke kvinners sosiale, politiske og økonomiske posisjon i verden. Dette var den fjerde, og siste kvinnekonferansen.

Sist uke inviterte Fokus, Forum 
for kvinner og utviklingsspørs­mål, til et seminar om nettopp 
dette: Hva har skjedd de siste 
20 årene? Fokus er et kompetanse- og ressurssenter for ­internasjonale kvinnespørsmål.

LES OGSÅ: – FN setter godkjent-stempel på verstingland

Konferansen i Beijing samlet 30.000 aktivister, deltagere og journalister. Statsledere fra 189 land ble til slutt enige om et felles dokument, en handlingsplan for kvinners rettigheter. Plattformen løftet frem 12 temaer som ble ansett som kritiske for kvinners rettigheter og likestilling.

– Nå, snart 20 år senere, er det fortsatt langt igjen på alle 12 områdene før vi har oppnådd 
likestilling, og det har vokst frem nye tematiske områder som ikke fikk nok oppmerksomhet i 1995, skriver Gro Lindstad, daglig 
leder for Fokus.

Clintons tale

For eksempel fattigdom. Fokus oppsummerer slik: Selv om færre mennesker i verden lever i ekstrem fattigdom i dag enn for 20 år siden, regner FN at tallet er over en milliard.

LES OGSÅ: – Vi må snakke mer om mensen

Ifølge FNs utviklingsprogram er 70 prosent av disse kvinner og jenter, til tross for at to tredje­deler av alt arbeid utføres av kvinner.

– Menneskerettigheter er kvinnerettigheter og kvinnerettigheter er menneskerettigheter, sa Hilary Clinton i sin berømte tale fra konferansen.

Selvsagt, tenker vi 20 år 
senere. Men talen var kontro­versiell, blant annet fordi 
Clinton utfordret kinesiske ­myndigheter.

Bedring?

Mye har blitt bedre. Kvinner har det bedre økonomisk enn for 20 år siden, men tjener og eier fortsatt minst — over hele verden. Likestilling er ingen selvfølge mange steder.

Det er altså ingen grunn til å slå oss til ro. Selv for oss som lever i Norge, hvor kvinner fremdeles tjener mindre enn menn, og har færre lederposisjoner i næringslivet — for eksempel.

LES KOMMENTAREN: Sexistisk drittslenging er visst greit, bare man ikke blir avslørt

Fredag samles verdens 
ledere for å vedta FNs nye, bære­kraftig utviklingsmål. Ambisjonene er skyhøye, skrev Vårt Land i går. Hovedmålet er å utrydde fattigdom. Forskeren Tom Ber­liner sa at de afrikanske landenes manglende utsikt til å nå 
målene om ekstrem fattigdom, mødredødelighet og sanitærforhold er «ekstremt bekymringsfull.»

Henger sammen

Dette er nok et eksempel på at kvinners rettigheter og stilling henger sammen med bekjempelse av fattigdom. Mødre som dør i barsel på grunn av dårlige sanitær- og helseforhold er ikke kvinnesak, det er å kjempe for menneskerettigheter.

Det er mange av FNs utviklingsmål, kanskje alle, som ikke kan nås dersom ikke kvinners rettig­heter verden over blir sterkere og bedre.

Plakaten på veggen

Plakaten som jeg tok med meg fra Kina, minnet meg også om moren min, og de kampene som ble kjempet da hun var ung. Og hvor lett det er å ta ting for gitt. Det er fremdeles viktig å ikke glemme at folk har gått foran, stått på for 
upopulære forslag som senere har blitt selvsagte.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter