Kultur

Hvem tjener penger på vårt behov for å snakke med de døde?

KOMMENTAR: Prinsessen gjør det, filmindustrien gjør det – samtaler med de døde er aktuelt som aldri før.

Når noen vil ha oss til å tro på noe som er litt for godt til å være sant, er det alltid lurt å spørre seg hvor profitten går. Samtaler med døde var en lukrativ industri allerede på 1920-tallet, noe den kinoaktuelle filmen Magic in the Moonlight dramatiserer med sedvanlig Woody Allen-vittighet.

LES MER:

Prinsesse og film

Allens tema er levende som aldri før. Ikke bare fordi Norges prinsesse inviterer hit personer som angivelig har evnen til å snakke med døde. Denne­ uken kommer også filmen Heaven is for Real, om en liten gutt som våknet etter en nær-døden-opplevelse. Ifølge foreldrene kunne han på en barn­aktig måte fortelle om hvordan himmelen er. Og ikke bare det: Han forbløffet dem ved å fortelle en rekke ting han umulig kunne vite fra tiden før han ble født.

LES MER:

Da livet snudde.

Jeg skrev selv en Da livet snudde-historie i denne avisen i fjor om den amerikanske nevrokirurgen Eben Alexander, som etter å ha vært erklært død, våknet opp og erklærte at himmelen eksisterer. Dette har han siden tjent seg rik på, uten at det behøver å være noe galt i det.

LES MER:

Men det er lov å være skeptisk, slik vitenskapsmannen er i Magic in the Moonlight. Vi må likevel le av ham, når han framfører Woody Allens replikker om at det som ligger utenfor vitenskapens bevisområde, er å regne som humbug. I filmen blir dette altså sagt på 20-tallet, noe som gjør det lett for oss å se begrensningene i den vitenskapen han i sin samtid mente forklarte alt som var mulig å forklare.

LES MER:

Allens film konkluderer med at magi kan være berikende, selv om det viser seg å være humbug. Ikke minst den typen hverdagsmagi vi får ved å tro at vi er sjelevenner med andre. Det har en tendens til å bli selvoppfyllende.

LES MER:

Verdensbildet raser

Å tro at man kan snakke med døde virker likevel å være forunderlig radikalt for folk som har basert livet sitt på at det faktisk er mulig å vekke opp folk fra de døde.

Å tro på slike ting får verdensbildet til å rase sammen for mange, i og med at det åpner for at hva som helst kan skje. Kanskje er det nettopp der magien ligger.

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur