Nyheter

Husmorvikaren må tilbake

Tvillingmødre blir oftere deprimert enn andre, skriver Aftenposten. Da jeg hadde tvillinger – og fire små barn, savnet jeg en gammeldags husmorvikar.

Dette er typisk bilde jeg husker fra mine barn var små: En lørdag alene med fire barn, mens mannen min var på jobb. Det var vinter og vi skulle ut. Den ene tvillingen ble kledd på, båret ned til første etasje og satt i sele i tvillingvogna. Hun skrek av varme og frustrasjon. Tvilling to skrek fra sprinkelsenga, det eneste trygge stedet mens jeg kledde på den første. Også hun ble spent fast i vogna, i påvente av at to større søsken skulle få hjelp. Så slo treåringen i trassalderen seg vrang. Han lå lenge på gulvet og hylte og nektet å kle på seg. Til slutt skulle en motvillig seksåring lirkes med. Hele tiden mens tvillingenes skrik stadig tiltok i styrke. Jeg kaldsvettet av stress da vi endelig kom oss ut.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Gikk på veggen

Aftenposten skrev i går om en undersøkelse som viste at tvillingmødre blir mer deprimerte enn andre. Dette sier tvillingmor Henriette Akre: «Jeg hadde konstant for få armer, for lite fang og for få timer i døgnet».

Som tvillingmor, med to små barn fra før, forstår jeg godt hva hun snakker om. Da tvillingene var et halvt år, led jeg av søvnmangel, kombinert med konstant dårlig samvittighet. Både for tvillingene og de litt større barna. Jeg fikk etter hvert en form for svangerskapsdepresjon. Noen vil si at jeg gikk på veggen. Det var fortsatt tre måneder til mannen min skulle overta. Jeg satt på helsestasjonen og ba tynt om å få hjelp noen dager mens mannen min var på jobb. Jeg ba om en husmorvikar, til jeg kom meg ovenpå. Men det skulle vise seg at ordningen for lengst var nedlagt.

LES OGSÅ: Hvor blir det av den store hop i likstillingsdebatten?

For dyrt?

Behovet for husmor- eller husfarvikar er forskjellig fra familie til familie. For noen kan det være alvorlig sykdom. På helsestasjonen beklaget de at ordningen var nedlagt. Det er mange som kunne trengt slik hjelp i en kortere periode. Helsesøstrene sa til meg: Ordningen ble vel for dyr.

I ettertid har jeg ofte tenkt: Kanskje er noen ordninger som koster penger, likevel lønnsomme for samfunnet?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter