Kultur

Øystein Grenis drøm gikk i oppfyllelse på Rockefeller

Norske og internasjonale artister takker Rockefeller både for en ­karriere, og for at de har kunnet spille på en ekte ­rockeklubb.

I 30-årsjubileumsboken Rockefeller, redigert av Leif Gjerstad, fortelles først og fremst historien om hvordan internasjonale toppartister og norske artister har gjort Oslo til en av Europas viktigste konsertscener. Da Rockefeller startet i 1986, fantes det ingen tilsvarende musikkscener i hovedstaden. I dag, 30 år senere, er situasjonen omtrent den samme.

Mot slutten av sin siste konsert i Norge, på Sentrum Scene 9. desember i fjor, tok Ulf Lundell et godt tak i mikrofonstativet, før han sa til et fulltallig publikum: «Tack till ledningen som fortfarande håller det här stellet öppet. Det fins inte så många sådana platser kvar. På den här turneen spelar vi 27 konserter, en enda är på en rockklubb. Den här!».

LES OGSÅ: Rock versus kunst

En drøm

Oslos tidligere ordfører, Fabian Stang, understreker i forordet til jubileumsboken, at hvis norske musikere slipper til på Rockefeller, er de på rett vei. Og, hvis de fyller det samme lokalet, da kan alt skje.

Big Bang har spilt på Rockefeller og Sentrum Scene mange ganger de siste 20 årene.

– Er man vokst opp i Oslo, og har sett flere av favorittartistene sine spille på en klubb som Rockefeller, blir det naturligvis en drøm å gjøre det samme. For meg var det stort da den drømmen gikk i oppfyllelse. At Rockefeller og Sentrum Scene har vært viktig for å gjøre Oslo til en av Europas flotteste konsertbyer, er det ingen tvil om, sier Big Bang-leder Øystein Greni til Vårt Land.

LES OGSÅ: Fra prestesønn til Mr. Rockefeller

Landets beste scene

Under presentasjonen av Rockefellers jubileumsbok, deltok rapperen Tommy Tee og Mariann Thomassen fra Surferosa. Sistnevnte fortalte hvordan hun tidlig i tenårene hadde gledet seg i et halvt år til å kunne ta bussen­ fra Stryn til Oslo for å gå på rocke­konsert på Rockefeller.

– Da jeg og bandet mitt endelig fikk stå på den samme scenen, var det kjempestort, sier Thomassen.

– Har du spilt på Rockefeller, har du klart det. Du er en av dem. Rommet bærer med seg et sus av noe ærefullt, noe merkelig betryggende, og noe så totalt nervøst og nervepirrende som bare Rockefeller kan frembringe. Det er landets beste scene, sier Marit Larsen i jubileums­boken.

LES OGSÅ: Endelig en smarttelefon som gir mindre blodsøl

Møtte Mayfield

I boken Rockefeller fortelles det hvordan først inventaret etter konkurs­boet fra Club 7 kom på plass, deretter leie­kontrakten, og ikke lenge etter samme år konserter med verdensstjerner som Van Morrison, Iggy Pop, Billy Cobham, Talk Talk, Nina Hagen og – ikke minst – soullegenden Curtis Mayfield.

– Under konserten med Mayfield i 1986, var det nesten like mange på scenen som i salen, minnes tidligere musikkjournalist, nå forlagsredaktør, Øyvind Pharo.

– Curtis Mayfield var kanskje på bunnen av popularitetskurven på den tiden, men konserten gjorde et uutslettelig inntrykk. Også fordi han etter konserten kom ned for å hilse på dem som ville snakke med ham. Det ble med dette ene besøket i Norge, og jeg takker Rockefeller for at jeg fikk oppleve ham og til og med møte ham, sier Øyvind Pharo.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur