Kunst

Vil gi kraft og livsmot

Ambisjonen for landskapskunstverket Vekst og modning er å gi en opplevelse av total nærhet. – Opplevelsen skal være i hjertet, ikke i ­hodet, sier kunstner Borgny Svalastog.

Bilde 1 av 2

Borgny Svalastogs kunstverk Vekst og modning er nå under oppføring i landskapet rundt Montebello-senteret på Mesnali i Hedmark, som er et nasjonalt helsetilbud til kreftpasienter og pårørende.

Kunstverket består av naturstier med kunstneriske elementer underveis (se faktaboks).

– Sykdom er adskillelse, og vi må gjenopprette forbindelseslinjer – både til våre egne erfaringer, og til menneskene rundt oss. Alle må bære sine egne liv, men det er viktig med påfyll av trøst og hjelp, sier Svalastog om tanken bak kunstverket.

LES OGSÅ: Skapte blest ved å klistre bibelvers på bussen

Senterleder Torill Ensby forteller at kunst inngår i helhetstanken ved senteret.

– Mennesker trenger møter med noe skapende, ikke minst i tunge perioder av livet. Det gir nye krefter og livsmot. Kunsten skaper gode opplevelser, og gir rom for ettertanke.

Nærhet

Verket baserer seg på tillit til at nærvær oppnås gjennom å sanse. Kunstneren har laget lysthus, stier, hvilested og møtepunkter.

Borgny Svalastogs viktigste ­erfaringsbakgrunn er kreftsykdom hos hennes nærmeste, og egen erfaring med kreft.

– Verket skal bidra til at man får et møte med seg selv. Når man skal videre i livet, trenger man en bro fra sin egen fortid – og inn i fremtiden. I nærkontakt med sykdom og smerte er det ekstra viktig å få tak i sin egen visjon – man må si ja til dagen i dag og den godheten den kan gi, sier Borgny Svalastog.

LES OGSÅ: Komponisten som ikke var kristen nok

Symboler

Hun har stått for en rekke offentlige utsmykninger, med særlig vekt på kirkekunst, arbeidene kjennetegnes av stor variasjon i teknikk og materialer, meget bevisst fargebruk, 
og en utstrakt bruk av sym­boler og assosiasjonsskapende ­elementer.

– Underveis kommer man til det knallrøde lysthuset, som står der som toppen på et fyrtårn. Det skal minne oss om at vi må leve et blodfylt liv, så lenge vi klarer må vi si ja til mulighetene til­værelsen gir oss. Inne i lyst­huset møter du grønne vårkrefter, og livgivende vann. Her får man inspirasjon til å komme tettere på sin egen historie. Vandringen langs stien, kan også bli en vandring innover i sitt eget sinn.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst