Kultur

Vil du spille på et parkert piano?

I løpet av våren vil 15 pianoer til fri bruk stå plassert i offentlige rom rundt omkring i landet. Det første ble tatt i bruk i Østbanehallen i Oslo i dag.

– Vi formaliserer ofte musikkopplevelsen og legger en høy terskel for hvor og hvordan musikk kan oppleves, sier pianist Erlend Skomsvoll som fikk æren av å innvie flygelet som i dag ble plassert i Østbanehallen.

Prosjektet «Parkert piano» er satt i gang av JMN (Jeunesse Musicales Norway). JMN er den norske seksjonen av Jeunesse Musicales International, som er verdens største nettverk for ungdom og musikk. I løpet av våren skal 15 pianoer til fri bruk plasseres i offentlige rom rundt omkring i landet. Formålet er å skape engasjement, musikkglede og global kulturforståelse gjennom musikalsk utfoldelse.

– Podiet er noen ganger så høyt at det stenger for bruk av sang og musikk i hverdagen. Det er superfint at det nå blir pianoer til fri disposisjon i offentlige rom, sier Skomsvoll.

LES OGSÅ: Sang seg til finale

Ute av hverdagen

Pianisten mener at vi som samfunn har lært oss av med å ha musikken som et naturlig innhold i dagliglivet.

– Når hørte du sist noen som sang på bussholdeplassen? Sanggleden finnes snart bare på fotballbanene, men se hvor sterkt det fungerer der, sier han.

– Jeg synger Vålerenga kjerke annenhver helg, jeg, istemmer kulturbyråd Hallstein Bjercke, som foretok den offisielle åpningen av det allment tilgjengelige flygelet i Østbanehallen.

– Prosjektet er med på å gi byen karakter, og gjør kulturen mer tilgjengelig for store og små, sier Bjercke som har tro på at musikk utgjør en forskjell for folk.

Skomsvoll ser mange grunner til at vi forsømmer live-musikk-opplevelsen. Blant annet har streaming-tjenestene overtatt for den levende utøvelsen, mener han.

– Vi har også skapt et forhold til musikk som er veldig prestasjonsorientert. Se på den umiddelbare gleden musikk skaper hos barna, vi må våge å slippe musikken til på mer uformelle arenaer. Jeg gledet meg over å se fem ungdommer som tjuvstartet på pianoet allerede før åpningsseremonien, sier Skomsvoll.

LES OGSÅ: Obama sang «Amazing Grace» for drept pastor

Uventede opplevelser

Prosjektleder Tine Tyldum i JMN gleder seg til å åpne en helt ny formidlingsarena.

– Vi forventer også at det vil skape uventede, musikalske opplevelser og overraske forbipasserende. Her kan hvem som helst sette seg ned for å spille piano, forteller prosjektleder Tine Tyldum.

Parkert piano vil være et tilbud for flyplasser, togstasjoner og andre offentlige rom. I løpet av høsten vil det utlyses bredt om muligheten for å få et piano utplassert.

– De som får tildelt et piano må ha en plan for utnyttelse av instrumentene, men storparten av tiden vil de stå tilgjengelig for hvem som helst. Piano gis til odel og eie, men må stå utplassert i et offentlig rom i minst tre år, forteller hun.

– Er det ikke risikabelt å plassere ut et fint og dyrt instrument med ubegrenset tilgang?

– Vi velger å ha tillit til at folk greier å bruke pianoet til det det er tenkt til. Det ligger selvfølgelig en liten risiko der, men mange av disse rommene har nokså jevnlig tilsyn av vakter, sier Tyldum og viser til flere land i Europa som har plassert ut instrumenter med samme tilgjengelighet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Spilte Chopin

Sebastian Egebakken Svenøy (11) går på Barratt-Dues «Musikk på Majorstua»-prosjekt. Som en av de første spilte han seg lett og ledig gjennom Chopins Vals nr. 10 i H-moll.

– Jeg tror det må være hyggelig med musikk for de som går forbi. Det er morsomt at det plutselig står et piano midt inne i en togstasjon. Jeg kommer sikkert til å sette meg ned og spille litt når jeg går forbi her senere, sier Sebastian som har veldig lyst til å bli pianist.

Pianist Sveinung Bjelland var med på innvielsen og spilte åtte-hendig(!) sammen med tre kolleger fra Musikkhøgskolen.

– Da er det ikke plass til flere ved klaveret, ler han.

– Dette er et fantastisk prosjekt for instrumentet vårt. Det er fint at det skapes en live-arena her. Det trengs som motvekt til all den likegyldige bakgrunnsmusikken vi utsettes for, sier Bjelland.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur