Musikk

– Vi må hjelpe andre før vi mister oss selv

I går ble Bob Geldof tildelt Erik Byes minnepris under protestfestivalen i Kristiansand. Rockeaktivisten har åpnet hjemmet sitt i London for fire flyktningfamilier fra Syria, og oppfordrer nordmenn til å gjøre det samme.

– Alle vi som har fått et godt liv her i vesten, må trå til, særlig dere nordmenn som virkelig har trukket gullkortet, sier Bob Geldof.

Vi treffer 63-åringen, som mange hevder ga rocken samvittighet med Live Aid i 1985, på Hotell Norge i Kristiansand. I går fikk han Erik Byes minnepris for han er en artist som «vil bruke sin kunst for å bidra til positive samfunnsendringer,» som det heter i juryens begrunnelse.

Geldof kommer rett fra flyplassen til intervju med Vårt Land og er stuptrøtt, men ikke av å aksjonere for en bedre verden.

– Jeg gjør det på min måte, jeg aksjonerer. Mens Bono omfavner verdens mektigste, slår jeg i bordet. Live Aid reddet en drøss fra sultedøden, men nøden tar ikke ferie, og det kan heller ikke vi gjøre. Jeg sier vi, for verdens nød er for alvorlig til å overlate den til politikere, nødhjelpsorganisasjoner, eller kjente folk med mye penger.

LES OGSÅ: Vil redde verden med kjendisstatusen

Konsekvenshjelp

Geldof sier at små, så vel som store, bidrag til verdens nød kan virke som dråper i havet med de økonomiske og politiske styresmaktene vi har i dag.

– Hvis vi først får gjort noe med økonomien, som vi kom godt i gang med under Live 8, hvor store deler av U-landsgjelden ble slettet, så tror jeg den politiske viljen også vil komme. Det vi kan gjøre noe med, allerede her og nå, er konsekvensene av nøden og urettferdigheten verden.

Selv har han tilbudt å åpne hjemmene sine i London og Kent for fire flyktningfamilier. Han oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

– Vi må åpne hjemmene våre for de som flykter fra krig i hjemlandet sitt. Lytter vi til samvittigheten vår, er det mindre sjanse for å miste oss selv. Mindre sjanse for å miste den vi ønsker å være, sier Geldof.

LES KOMMENTAREN: Bob og Bonos bommert

Slått i bakken

At han som rockemusiker har et sosialt engasjement som fremdeles virker rødglødende, mener han i stor grad skyldes tiden han vokste opp i og musikken han lyttet til.

– På 1960, og delvis også 1970-tallet, kunne en sang forandre mennesker. The Clash, Bob Dylan, Sex Pistols og mitt eget band, Boomtown Rats, kunne det, fordi vi ville det. Mange av oss hadde fått Woody Guthrie, Muddy Waters og de andre gamle blueskjempene som sang om diskriminering og frihetslengsel, ja det virkelige livet, inn med morsmelka. Vi var blitt slått i bakken av hvordan sangene virket på oss. De satte seg i systemet vårt, vi måtte føre det videre. I dag er ikke dét mulig.

– Hvorfor ikke?

– Musikkindustrien har fått overtaket. Rock'n roll, som lenge sjokkerte oss, og ga oss et spark bak, opprører ingen lenger. Den bare underholder. Jeg har ærlig talt ikke særlig tro på at den vil overleve, så lenge substansen i den blir stadig vanskeligere å få øye på.

LES OGSÅ: Geldof mener Norge bør lede klimakampen

Skremmende

Da han kom hjem fra Etiopia i 1984, etter sitt første møte med de fattigste av de fattige, var han fast bestemt på å gjøre en innsats for å hjelpe. Bandet hans, The Boomtown Rats, hadde vært banebrytende på 1970-tallet med sitt sosialetiske budskap, ikke minst med låten «I Don't Like Mondays». Den tok utgangspunkt i 16-åringen Brenda Ann Spencer, som mandag 29. januar 1979 skjøt og drepte flere lærere og elever ved en skole i USA. Da FBI spurte henne hvorfor hun hadde gjort det, svarte hun at hun ikke likte mandager.

– Både terror og sult virker meningsløst, og men lar vi oss skremme, er vi solgt. Da har elendigheten vunnet, sier Geldof.

Han mener vi må bruke de mulighetene vi har.

– Min mulighet var å bruke rockemusikken, som viste seg å være en mulighet som var mye større enn jeg hadde drømt om. Alle i Vesten lyttet på rock i 1985, alle så de samme kjente artistene på fjernsyn eller hørte på dem på radioen.

Geldof forteller at da han ringte Elton John, The Who, Mick Jagger, Tina Turner og Queen, sa alle ja til å være med.

– Live Aid kom akkurat i rett tid, og vi brukte de tekniske nyvinningene som gjorde at vi kunne nå hele verden for alt det var verdt.

Ingen celebritet

At noen i ettertid har anklaget flere av artistene som deltok på Live Aid, for å tenke mer på egen publisitet og platesalg enn å lindre verdens sult, fnyser Geldof av. Det samme gjør han når en skribent i den engelske avisa The Guardian nylig kalte han en av flere «celebrity missionaries».

– Jeg spurte ikke etter folks motiver da jeg inviterte til Live Aid, jeg spurte om de ville hjelpe folk som ville dø hvis de ikke fikk mat. Jeg er ingen celebritet, og jeg er heller ikke en misjonær. Jeg tror ikke på Gud, men jeg tror på min egen samvittighet. Og jeg tror at det midt i all kynismen og egoismen som finnes i oss, også fins noe godt.

LES OGSÅ: Geldof anklager G8-landene

Selvmord

Bob Geldof fikk tre døtre med Paula Yates, som han skilte lag med i 1994. Yates fikk senere datteren Tiger Lily med sin nye mann Michael Hutchence fra bandet INXS. Da begge foreldrene døde av henholdsvis selvmord og en overdose heroin, adopterte Geldof Tiger Lily. I fjor døde også Geldofs datter Peaches av en overdose.

– Jeg har prøvd å være en god far for alle barna, både mine egne og Tiger Lily. Da Peaches døde i fjor, følte jeg at jeg hadde mislyktes. Jeg visste hun var junkie, jeg tryglet og ba om at hun måtte slutte, men det hjalp ikke, sier Geldof.

Han forteller at de to andre døtrene nå er 32 og 34, og har etablert seg på egenhånd.

– Det går likevel ikke en dag uten at jeg bekymrer meg for dem. Det er prisen med å være forelder. Men når et av barna dine dør, er prisen for høy.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk