Kultur

Vet ikke hvor NRK vil flytte

De ansatte i NRK er usikre på om det er lurt å forlate Marienlyst. – For oss er det viktig å være i sentrum, sier TV 2.

Bilde 1 av 6

I går ble det klart at NRK vil ha nye lokaler. Etter 80 år passer ikke Marienlyst lenger for en moderne allmennkringkaster.

– Vi ser at det kan være en god idé å flytte. Men før vi stiller oss bak dette må vi være sikre på at vi går til lokaler som er best mulig egnet for det vi driver med, sier Richard Aune, som er tillitsvalgt for NRK-ansatte i fagforeningen NRKJ.

Aune forteller at de vil be om at «navlestrengen til Marienlyst ikke kuttes» før de er helt trygge på at flyttingen er økonomisk forsvarlig, og at de får lokaler som er velegnet til nyhetsproduksjon, barne-tv, drama og orkesterdrift.

– Blir det trist?

– Vi kommer nok til å gråte en skvett hvis det skjer. Men historie og røtter er i seg selv ikke god nok grunn til å bli værende.

Mange tradisjonsrike rikskringkastere sliter med bygg som er tilpasset gammel teknologi. Etter å ha vært spredt på forskjellige gamle bygg i København, samlet Danmarks radio i 2007 all sin virksomhet i nye bygg på Amager. Men prosjektet endte med å koste 600 millioner kroner mer enn budsjettert.

– Det er skrekken. De har fått ett av de flotteste husene som finnes, men det hjelper ikke når de måtte si opp 500 mennesker for å betale regninga, sier Aune.

LES OGSÅ:

Utkikk

Nå starter jakten på lokaler som kan huse 2000 ansatte og innfri et vell av tekniske krav. Direktør i DNB Næringsmegling Jørn Skovly mener mange steder kan være aktuelle, men har særlig tro på Økern og Ulven i den indre delen av Groruddalen.

– Det er et område hvor mye skjer, og det er det området jeg tror det kan være lettest for dem å flytte til. En annen mulighet kan være Fornebu. Der er det fortsatt plass, men Groruddalen vil nok være mer politisk korrekt.

I sommer ble Filipstad nevnt som en mulighet. For 15 år siden var det også snakk om å flytte NRK til Bjørvika. Det er ikke lenger en mulighet, mener Skovly.

– Flere store kulturinstitusjoner skal nå ut av byggene sine. Kan det skape noen muligheter?

– Kulturbyggene i sentrum er helt uegnet, men området på Kjelsås hvor Teknisk museum nå er kan absolutt være aktuelt dersom det blir til at museet flytter. Når Munch-museet flytter kan nok Tøyen bli interessant.

LES OGSÅ: – En kulturpolitikk som minner om Taliban

Flere flytter

Erling Dokk Holm er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og skriver om byutvikling i Dagens Næringsliv. Han mener det avgjørende må være å finne en helt sentral beliggenhet.

– De bør til Barcode eller området rundt Oslo S. Der kan de raskest håndtere alle nyhetene, sier han.

I fjor flyttet Dagbladet fra sine kontorer like ved operaen. De endte på Hasle, fem T-banestopp øst for Stortinget. Å følge Dagbladets eksempel vil være en dårlig idé, mener Holm.

– Det blir feil. De bør der storting, regjering og bankene er. Der pressekonferansene holdes, sier Holm.

Også TV2 skal også flytte ut av lokalene sine på Karl Johan, og inn i nye lokaler i Bjørvika. Nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther mener fleksible bygg er avgjørende for moderne mediebedrifter.

– Det betyr færre murvegger, færre etasjer, færre søyler, færre hindringer. Kåre Valebrokk sa at en redaksjon ikke skal ligge i nærheten av kyr som beiter. For oss har det vært et poeng å være i sentrum, i nærheten av kildene og det som skjer, sier Årsæther.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Fredes

Bygningsmassen på Marienlyst er på omtrent 85.000 kvadratmeter, og hele eiendommen er verd omtrent 2 milliarder kroner, skriver E24. Radiohuset, som ble påbegynt i 1938 og stod ferdig i 1950, er verneverdig. Det legger begrensninger på hva en ny eier kan foreta seg.

– Prosessen med å frede Radiohuset er i gang, og huset skal derfor nå behandles som om det er fredet, sier Hanna Geiran, avdelingsdirektør i kulturminneavdelingen hos Riksantikvaren. Det betyr at endringer på fasadene og noe av interiøret i Radiohuset må avklares med Riksantikvaren.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur