Kultur

Ungdommen inntar Risør

– En levende, sosial ramme må til for å trekke et yngre publikum inn i kammermusikken, mener fiolinist Ragnhild Bauge.

RisørUNG er en ny festival i Risør-festivalen. Et tilbud med egne konserter, nachspiels og festivalpub. Etter en forsiktig start i fjor er RisørUNG nå etablert som en tredagers-fest med sosiale møteplasser, mesterklasser – og tilgang til kammermusikk i toppklasse.

– Det er et tankekors at ut­øverne på festivalen er langt yngre enn publikummet deres, sier cellist Sverre Bauge.

Trio Bauge er sentrale i den nye satsingen. Søsknene Ragnhild (20) på fiolin, Einar (25) på bratsj og Sverre (27) på cello har forhåpninger om å forynge Risør-­publikummet.

– Vi tror at liten interesse for klassisk musikk blant unge handler om mangel på kjennskap. Når vi spiller for mennesker som ikke er særlig bevandret i det klassiske repertoaret, er responsen utelukkende positiv. Kvalitetene i den klassiske musikken er så store at den treffer de aller fleste, ofte er det snakk om at de ikke vet hva de går glipp av. Det viktigste er å skape nye arenaer som treffer unge mennesker, det må ikke være for stivt og formelt, mener trioen.

LES OGSÅ: – Hjørnestein i livet mitt

Festivalmiljø

I fjor gjennomførte Risør-festivalen en spørreundersøkelse blant de yngre, og inviterte ti unge mennesker til å lage sin egen festival.

– I år bestemmer de opplegget selv, sier festivaldirektør Per Erik Kise Larsen.

– De får lov å lage akkurat den festivalen de selv ønsker, men tuftet på moderfestivalen. Vi har et fantastisk festivalmiljø her i Risør, men ser et potensial i å skape gode møteplasser for de fra 18 år og oppover. De vil ha tilgang til alle konsertene disse dagene også, målsettingen er rett og slett å skape et klassisk publikum for fremtiden. Og de vil få anledning til å møte toppsjiktet av kammermusikere, både på konsert, i mesterklasser og sosialt, sier Kise Larsen.

Satsingen retter seg i første omgang mot musikkstudenter og de som allerede har et visst forhold til klassisk musikk.

– Men vi håper at det kan spre seg derfra og ut til nye grupper av interesserte, tenker de tre musikerne i Trio Bauge.

LES OGSÅ: Månelyst på Risørfestivalen

Løs snipp

– Vi ser en ganske stor andel grått hår i Risør-publikummet, og på klassiske konserter i det hele tatt. Det er litt synd. Men jeg har spurt meg selv om jeg ville brukt penger og tid på en konsertrekke over flere dager, hvis tilbudet besto utelukkende av det. Neppe! – selv om kvalitetsnivået er helt på topp, sier Sverre Bauge som håper den pakken de nå tilbyr skal være mer attraktiv for hans jevnaldrende.

Trioen mener man kan løsne på snippen i noen sammenhenger innen klassisk fremførelse, men ikke for enhver pris.

– Det kan bli krampaktig med veldig mye sprell, mener Ragnhild.

– Noen ganger er det riktig å holde litt på snippen innen den klassiske tradisjonen. Man skal være litt forsiktig når man skal bryte opp mange hundre års tradisjon, sier Sverre.

Øreåpner

– Er klassisk musikk vanskelig å selge inn mot unge mennesker?

– Generelt, ja. Men vi spiller alle tre i Ensemble Allegria, som består av musikkstudenter, og føler at vi når frem gjennom litt nytenkning rundt både arenaer og en litt mindre stram og formell konsertform. Vi spilte nylig en Beethoven-trio på huskonsert, og det fenget. Det ble en øreåpner for flere av tilhørerne – responsen var begeistret og positiv. Vå må erkjenne at det finnes noen fordommer mot det vi driver med, men vi ser at det er mulig å senke terskelen inn til den musikken vi selv er så glade i, forteller trioen.

Merkevare

– Det gir inspirasjon tilbake til oss, når vi opplever at vi kan vekke mennesker for helt nye opplevelser, sier Ragnhild.

Hun sitter i komiteen for RisørUNG, og de har jobbet hardt for å promotere det nye tilbudet. Risør-festivalen er et etablert merkenavn som er et godt utgangspunkt for å selge den nye ungdomspakken.

– Vi vet at det kommer en bra gjeng allerede i år. For 750 kroner får man et festivalpass med tilgang til ti konserter, mesterklasser og et musikalsk fellesskap. Det bør være attraktivt! mener Ragnhild Bauge.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nyetablert trio

De tre søskn­ene har dannet Trio Bauge det siste året. Ragnhild har nettopp begynt sine musikkstudier, Sverre er freelance-musiker og Einar har akkurat fått fast jobb i Kringkastingsorkesteret.

– Risør-festivalen blir vår debut i en større konsertsammenheng. Vi gleder oss veldig til å spille Beethoven for Risør-­publikummet, sier de.

Leif Ove Andsnes hadde mesterklasse med de unge i går.

– Nå ser det ut som denne satsingen har fått en fin form som kan fungere. En slik ungdomssatsing er noe av det jeg angrer på at vi ikke har satt i gang før, men nå lover det veldig bra, sier Andsnes.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur