Kultur

Ulik forståelse av terror

Medienes nyhetsdekning skaper et forenklet verdensbilde som kan skade samfunnsdebatten, mener medieforsker.

Bilde 1 av 4

Yngve Benestad Hågvar er høgskolelektor ved journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, og forsker på hvordan medienes presentasjon av nyhetssaker påvirker hvordan vi forstår virkeligheten.

All nyhetsdekning er ifølge Benestad Hågvar preget av en fortelling, der aktørene blir tildelt ulike roller. Noen blir skurker, mens andre blir helter. Terrorhendelser som det i Nice passer inn i en slik fortelling.

– Det er for eksempel stor diskusjon knyttet til hvilke forbrytelser som kan regnes som er terror. Flere hevder at hvis det er hvite, ensomme menn som begår en forbrytelse, så skriver ikke mediene at det er terror, sier han.

LES OGSÅ: – Terrordekning kan gi oss psykiske plager

Terroren i Nice

Den danske avisen BT hadde følgende overskrift dagen etter terrorangrepet i Nice: «Nu rammer de også børn». Dette er ifølge Benestad Hågvar et godt eksempel på hvordan mediene legger klare rammer for hvordan en hendelse skal forstås.

– Her skaper avisen et «de» som de forutsetter at angriperen er en del av, selv om hans beveggrunner foreløpig er uavklart, forklarer han.

Formuleringen antyder også en fortelling der «de» blir stadig mer bestialske.

– Slik «oss-mot-dem»-retorikk er velegnet til å mobilisere følelser mot en antatt fiende, men skaper samtidig et forenklet virkelighetsbilde som kan være skadelig for samfunnsdebatten, sier medieforskeren.

Benestad Hågvar opplever ikke at norsk medier er like populistiske som danske aviser, og tror derfor ikke at vi kommer til å se lignende overskrifter i Norge.

LES OGSÅ: Terrorisme drives ikke av religion alene

Forskjeller på nett og papir

Gjennom egen forskning mener Benestad Hågvar å ha påvist at papiravisene i større grad enn nettavisene gir en ferdigfortolket versjon av virkeligheten. Nettavisene åpner i større grad opp for ulike måter leserne kan forstå hendelsene på.

– Fordelen med papiraviser er at sammenhengene blir tydeligere, og det blir lettere for leseren å forstå. Men ulempen er at en da er mer prisgitt hvilken forståelse journalistene legger til grunn, sier han.

LES OGSÅ: Den religiøse terroristen

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur