Teater

To menn ved navn Ove

Oslo Nye satser tungt på menn ved navn Ove - Karl Ove Knausgårds kamp for livet, og grinebiteren Oves fortvilte kamp for å ta sitt liv.

Det er to svært ulike og på hvert sitt vis gedigne romansuksesser som finner veien til scenen. Den norske regissøren Ole Anders Tandberg gjorde suksess i sin hjemby Stockholm med et to timers drama basert på Karl Ove Knausgårds Min kamp. Oslo Nyes danske sjef Kim Bjarke kaller romanen et titanisk verk og er synlig stolt over å representere Oslo-teatret som får sette opp teksten.

Min kamp får norsk teaterpremiere på «hjemmebane» ved Kilden i Kristiansand, fordi forestillingen produseres i et trepartssamarbeid mellom Riksteatret, Agder teater og Oslo Nye. Etter en rundtur med Riksteatret, er det tid for oslopremiere 11. oktober.

Svenske Ove

Den andre romanen som blir teater, er svenske Fredrick Backmanns kioskvelter En mann ved navn Ove om den gretne gubben som går rundt med selvmordsplaner. I fjor gjorde romanen både film- og teatersuksess i Sverige. I den norske teaterversjonen er det Sven Nordin som skal spille den irriterende grinebiteren Ove.

– Orker jeg lese mer om denne gretne gubben? spurte Nordin da han la fra seg boken for første gang. Siden leste han den flere ganger.

– Da skjønner du at det er en person som holder på med et selvmordsprosjekt. Ove vil ikke være her lenger, fordi han har mistet sin store kjærlighet. Den svarte humoren trer fram samtidig med hans menneskelighet, og reisen fra gretten gubbe til et mangefasettert medmenneske er veldig vakker, mener Nordin.

Islandske Bjarni Thorsson som er regissør, har tidligere jobbet med Nordin med forestillingene Hulemannen og Pappaen. Han hevder Nordin er som skreddersydd for rollen som Ove.

LES OGSÅ: Knausgårds kamp mot kyklopane

Woolf

For Nordin venter det også en annen stor rolle som ektemannen George når teaterhøsten på Oslo Nye starter med Edward Albees teaterklassiker Hvem er redd for Virginia Woolf? Med seg på scenen får han Linn Skåber som kona Martha. Det er Svein Sturla Hungnes som har regien på denne ekteskapelige kampen på liv og død. Linn Skåber sier som andre skuespillere, at å spille dette stykket er en drøm.

– Et sant møte mellom mennesker, en sannhetens time som skuespillere gjerne vil være en del av, sier Skåber.

– Alle ekteskap og samboerforhold bærer kanskje i seg livsløgner, hvite eller svarte løgner. Å avdekke dette lag for lag i Albees tekst er noe av det detektivarbeidet vi må gjøre, sier Nordin.

Vrede

Anders T. Andersen har regien på norgespremieren på et australsk stykke med premiere 8. september. Joanna Murray-Smiths drama har tittelen Vrede. Det forteller om et vellykket parforhold der alt er på plass. Fasaden sprekker da tenåringssønnen Joe bli tatt for å tagge ned en moské. Det gjør også at gamle ugjerninger dukker opp.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Teater