Kultur

Talentiade under radaren

Den unge scenen gir deg talentene før TV-kameraene har oppdaget dem.

Thorbjørn Svele Hagen (17) har spilt teater i fem år. Denne helgen spiller han for første gang på Det Norske Teatret sammen med andre dramaelever fra St. Hallvard videregående skole i Drammen.

– Da vi spilte på Union Scene, var det så mange andre flinke grupper fra Drammens-området at jeg ikke hadde noen forventninger om å vinne. Nå er jeg veldig spent på å spille på Det Norske Teatret, sier han.

Hans synes Tabula Rasa er et godt stykke med en tekst som, ulikt andre stykker, er skrevet i et ungdommelig språk.

– Jeg har oftest spilt barneteater. Nå fikk vi møte forfatteren, og dette er det nærmeste jeg er kommet til å spille et voksenstykke, sier Thorbjørn.

LES OGSÅ: Stjernefabrikk i 30 år

Ung tekst

Forfatteren han fikk møte heter Agate Øksendal Kaupang. For andre gang har hennes tekst vunnet blant de konkurrerende ungdomsbidragene. Å møte et profesjonelt teatermiljø og se teksten behandlet av dramaturg, regissør og skuespillere ga mersmak.

– Det var utrolig lærerikt og inspirerende for meg å være med på, sier den 22 år unge forfatteren.

Etter suksessen med Den unge scenen (DUS) debuterte hun med romanen Å holde pusten (Gyldendal 2013). Å få en plass i DUS og noen som trodde på henne, var viktig for å tørre å skrive videre.

Finne seg selv

Som Thorbjørn har Agate også gått på dramalinjen.

– Det var ofte vanskelig å finne tekster en kunne relatere seg til og jobbe med. Derfor er DUS bra for ungdommene som får spille stykker som er skrevet for deres alder, sier den unge dramatikeren.

Hun sier hun er takknemlig og glad for det arbeidet teatergruppa i Drammen gjorde med teksten. Tabula Rasa handler om å forsøke å starte på nytt, og å bli en annen. Tre søsken flytter til besteforeldrene på et lite øysamfunn. Moren kommer ikke etter som lovet. Faren kommer ut av fengsel, og en lillebror ser spøkelser.

– Det handler om å forsøke å finne seg selv, og å finne en plass, sier forfatteren.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ny norsk drama

Stig Olav Aspli er Thorbjørns dramalærer. Han har lang erfaring med å sette opp forestillinger. Han anbefaler andre dramalærere å gripe sjansen DUS gir.

– En må bare ikke være opptatt av å telle timer. Det gir faglig påfyll, og man får lese ny norsk dramatikk. Gjennom seminarene samarbeider man med dramatikere og andre som skal sette opp stykket. Det er en fin vitamininnsprøyting samtidig som det utvider ditt nettverk, sier Aspli.

Mange av elevene er med på mange ting. Noen får aldri nok.

– For de som vil strekke seg enda lenger er DUS en utfordring, opplever han.

Rørende

Fra februar til april er det arrangert tolv regionale festivaler fra Finnmark til Agder. Selv om det er ekstra spennende å spille på Det Norske Teatret, mener Aspli at den regionale festivalen er den som gir mest til ungdommene.

– Der møtes de, utveksler erfaringer og knytter vennskapsbånd. Det er et Norway Cup for teaterinteresserte. Det er rørende å se. Dette er vel anvendte kulturpenger. Før DUS fantes det nesten ikke teaterforestillinger om hvordan ungdom ser på livet, sier Aspli.

– Hva er likheter og forskjeller mellom dette og å delta i idol-konkurranser?

– En vesensforskjell er at det ikke er en konkurranse. Her er det lagspill og en gruppe plukkes ut til å representere. Siden alle stykkene skal representeres, kan det være litt tilfeldig hvem som plukkes ut.

Enestående

- At ungdom fra hele landet med ulike utgangspunkt, erfaringer og innfallsvinkler arbeider med de samme dramatiske tekstene og leverer sine høyst personlige tolkinger, er enestående i teaterlandskapet, sier teatersjef ved Det Norske Teatret, Erik Ulfsby.

Et resultat av dette er at flere av forfatterne som har levert stykke til DUS de siste 12 årene, senere har markert seg med ny dramatikk på flere av landets teatre.

Om skuespillerne er unge amatører, er tekstene de spiller, med to unntak, skrevet av veteraner: Torun Lian, Hans Petter Blad, Olaug Nilssen, Ragnar Hovland, og Lars Mæhle. Unntakene er vinnerne av DUS' egen dramatikk-konkurranse for unge; Agate Øksendal Kaupang og Sunniva Lovise Harboe.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur