Musikk

Sufjan Stevens: – Ikke kall USA et kristent land

Den kristne artisten Sufjan Stevens ­mener det er kjetteri å kalle en nasjon for kristen.

«In God We Trust» står det på de amerikanske dollarsedlene. Nå har artisten Sufjan Stevens sett seg lei på retorikken som kobler det multi-religiøse og multi-etninske landet til kristendommen.

I en tekst som han først publiserte på bloggtjenesten Tumblr, og senere som et leserinnlegg i avisen Washington Post, skriver han at det simpelthen ikke er mulig å sverge troskap til en nasjon, et flagg og til Gud – fordi Gud ikke har noen politiske stengsler: «Gud er kjærlighet, punktum. Gud er universell, navnløs, ansiktsløs, og med troskap ene og alene til kjærligheten.»

LES OGSÅ: Flere norske kristen-ledere sier nei til Graham-kampanjen

Medmenneskelighet

Stevens skriver videre om Jesu påbud i Lukasevangeliet, om at de som vil følge ham må sette dette høyere enn sin far og mor. Stevens tolker dette­ som en ­manifestasjon av at sann, ­åndelig identitet ikke er forankret i slike ting som hud­farge, gener, eller navn – men i et medmenneskelig felles-
skap:

«For å få tilgang til sann kjærlighet og sannheten selv, må du dø overfor deg selv», skriver han – og trekker en linje til dagens politiske situasjon i USA:

«Du må overvinne den korrupte, teologiske skremselspropagandaen som forkynnes fra prekestolen og den politiske talerstolen (...) Du må elske din nabo, elske dine fiender, tjene de fattige, gi bort alt og sette deg selv sist. Dette går mot alt verden har lært deg, og mot ­instinktene dine og så definitivt mot det frie markedets spilleregler.»

LES VERDIDEBATT: For meg var det ubehagelig og beklemmende hvordan bibel og bønn ble misbrukt som innpakningspapir rundt Donald Trumps tale, skriver prest Per Arne Dahl

Trump-protest

Utspillet ­tolkes som en protest mot ­Donald Trump, som har gjort det til et varemerke å sette tradisjonelle amerikanske verdier opp mot det han omtaler som verdiene til immigranter og flyktninger, hovedsaklig fra Mexico og arabiske land.

I januar publiserte Stevens en lignende tekst hvor han tok sterk avstand fra Trumps innreiserestriksjoner for mennesker fra muslimske land. Den gang skrev han blant annet at «Kristus ville skammet seg over oss».

Sufjan Stevens har i mange år hatt bånd til kristne deler av norsk musikkmiljø. Allerede­ i 2001, flere år før han fikk sitt store gjennombrudd, spilte han på DP-festivalen på Blaker i Akershus.

LES OGSÅ: Frykter for demokratiet i Europa

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk