Religion

Star Wars skulle gjøre unge interessert i religion

I stedet dannet fansen sin egen religion.

Bilde 1 av 4

Foreløpig vet vi lite om den nyeste Star Wars-filmen, som har premiere i morgen. Men filmens tittel, The Force Awakens, tyder på at The Force – kraften – vil spille en sentral rolle også i denne filmen.

– Noen mennesker sier at Star Wars har samme funksjon for dem som Bibelen har for kristne, sier Markus Davidsen, som er førsteamanuensis i religionssosiologi ved Universitetet i Leiden i Nederland.

Han forsker på de religiøse ideene i Star Wars-universet, blant annet jediismen.

Drivkraft

Religionen jediisme oppsto i kjølvannet av de første Star Wars-filmene. Jediistene tror på kraften, en energi som flyter gjennom hele universet, og som er den sentrale drivkraften til filmenes hovedpersoner.

I forkant av premieren på den nye filmen rapporterer britiske Church of Jediism at de får rundt tusen nye medlemmer om dagen, ifølge The Telegraph. Patrick Day-Childs, som sitter i ledelsen i organisasjonen, håper interessen vil holde seg også etter premieren.

– Jeg tror folk skygger unna tradisjonell religion fordi den ikke gjenspeiler verdiene deres. Jediistene har ikke problemer med homofili eller noe slikt. Vi er veldig åpne, sier han til The Telegraph.

LES OGSÅ: Verden går stadig under i ungdomslitteraturen

Ingen fanklubb

I 2007 svarte halvparten av Norges befolkning at de tror på en høyere makt. Markus Davidsen understreker at dette like gjerne kan være snakk om kraften.

– Forskjellen er at de som tror på kraften bruker begreper fra Star Wars for å sette ord på sin religiøsitet, sier Davidsen.

Forskere ved Cambridge University anslår at det er rundt 2.000 mennesker i Storbritannia som helt genuint oppgir å være jedi. Det er omtrent like mange som sier de hører til Scientologikirken. Selv sier representanter for Church of Jediism at de har 250.000 følgere.

Jediismen som organisert religion oppsto på internett på midten av 90-tallet, og det meste av virksomheten foregår i grupper på nettet.

På sine nettsider understreker en annen jedi-organisasjon, amerikanske Temple of the Jedi Order, at de ikke er en fanklubb for de som liker Star Wars, eller et sted der du kan lære deg å fekte med lyssverd. I stedet er de en gruppe mennesker som kommer sammen for å fremme «godhet, lykke, forståelse og fred».

Markus Davidsen tror de religiøse ideene, å beskytte de svake og kjempe for de gode mot det onde, passer med det folk allerede tror på.

– Hvis det kom en film med noen religiøse ideer som var helt ville, merkelige eller annerledes, ville den ikke få noen gjennomslagskraft, sier Davidsen.

LES ANMELDELSE AV DEN FORRIGE FILMEN: Et mørkt sluttkapittel

Kampen mot det onde

Den første Star Wars-filmen ble lansert i 1977. Her møter vi Luke Skywalker, en helt alminnelig fyr som i løpet av filmen oppdager at han har kontakt med kraften, og at han er utvalgt til å lede kampen mot de onde maktene. I film nummer to, The Empire Strikes Back (1980), blir han opplært som jedimester hos Yoda. Når Yoda snakker om kraften, og forteller om dens mørke og lyse sider, snakker han til Luke Skywalker. Men fordi vi som seere identifiserer oss med Luke, er det som om Yoda også snakker til oss, påpeker Markus Davidsen.

– Mange religiøse fortellinger, i hvert fall de kristne evangeliene, fungerer på samme måte. Jesus snakker til disiplene, men leserne opplever det som om han taler ut fra teksten og inn i den virkelige verden, sier han.

Davidsen mener Star Wars-regissør George Lucas har brukt disse retoriske grepene helt bevisst.

– Han ville at du skulle føle at jedimestrene talte til deg. Det gjør at man får en følelse av å bli undervist, og at budskapet også gjelder i den virkelige verden.

Han tror likevel ikke Lucas så for seg at fansen skulle danne sin egen religion basert på Star Wars.

– Det var meningen at de skulle bli åndelig interesserte. Så skulle de gå i kirken, moskeen, synagogen eller tempelet og oppsøke den organiserte religionen. Men i virkeligheten har han inspirert masse folk til å utvikle en mer personlig spiritualitet utenfor den organiserte religionen.

LES OGSÅ: Kan robotane lære oss å elske?

Flytende grenser

Om jediismen faktisk kan regnes som en religion, kommer an på hvordan du definerer religioner, påpeker Sissel Undheim, førsteamanuensis i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

– Om man skal ta tilhengerne på alvor, er det helt klart en religion, selv om andre nødvendigvis ikke vil si seg enig. Grensene mellom fanfenomen og religion er flytende, men det er ingen tvil om at internett og sosiale medier har vært avgjørende i utviklingen fra fanfellesskap til det mange velger å se på som religiøse fellesskap, sier hun.

I 2001 ble det gjort en folketelling i Storbritannia, Australia, New Zealand og Canada der totalt 500.000 mennesker oppga jedi som sin religion. Det gjorde jediismen til den fjerde største religionen i Storbritannia.

– Mange hevdet disse tallene først og fremst kom som resultat av en protestbevegelse mot kristendommens dominans eller de snevre kategoriene en slik folketelling gav rom for. Flere jediister gikk da selv ut og gjorde krav på å bli forstått som like religiøse som de som tilhører tradisjonelle trossamfunn, sier Undheim.

I folketellingen i 2011 falt tallet til 177.000 i Storbritannia.

I forskningen finnes det mange begreper for å forklare denne typen religioner, blant annet hyper-virkelig religion, oppfunnet religion og fiksjonsbasert religion.

– Felles for disse formene for religion er at de ofte leker med både populærkulturelle fenomener og elementer fra etablerte tradisjoner. Grensene mellom parodi og oppriktig inderlighet kan være vanskelig å identifisere, kanskje til og med for tilhengerne selv, sier Undheim.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Ville vekke gudstro

I et intervju fra 1999 sier George Lucas selv at hensikten med Star Wars er å framstille alt religionene representerer i en mer moderne og lettere tilgjengelig form.

– Jeg ga kraften en plass i filmene for å prøve å vekke en åndelighet hos unge mennesker. Hensikten var å vekke en tro på Gud mer enn en tro på et bestemt religiøst system, sier Lucas.

Han innrømmer samtidig at Star Wars sin teologiske base er tynn, og at det er derfor han også er motvillig til å kalle kraften for Gud.

– Da filmen kom ut, brukte nesten alle religionene Star Wars som et eksempel på sin tro. På den måte kunne de få unge mennesker til å kjenne igjen fortellinger fra Bibelen, Koranen eller Toraen. Og hvis Star Wars kan være et verktøy for å gjøre disse gamle fortellinger nye og dermed få unge mennesker interesserte, er hensikten oppfylt, sier Lucas.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion