ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Sola Gratia - kunsten som gjorde oss til protestanter

Utstillingen Sola Gratia i Drammen kaster kommentarer inn over livene våre. Saltet i den er Martin Luther. Men Sola Gratia – Luther brukte vel ikke akkurat latin for å opplyse folket, altså oss?

ANNONSE
ANNONSE
Kultur

Se på bildet Lysestaken (over). Et typisk «propagandabilde», som skulle få allmue og adel til å skjønne hva det dreide seg om, skinnbarlig og rett på.

Vi ser 15 menn bak et bord. Ved bordet sitter foruten Luther selv, Jan Hus, Philip Melanchton, Johann Calvin, Theodore Beza og John Wycliffe – reformatorene, hver fra sitt sted i Europa.

På andre siden av bordet fire gnomete skikkelser, én har horn og støtter seg på sidemannen, en skjeggete mann i messeskjorte, messehagel og med pavelig tiara på hodet. Som om budskapet ikke allerede er klart, prøver «gnomene» å blåse ut lyset i staken, som står på bordet – lyset reformatorene har tent.

Det finnes mange slike bilder. Dette tilhører Aust-Agder museum – det skulle vært artig å vite hva de tenkte, de som fikk det til påminnelse.

Kirkekunst

  • Drammen museum viser­ utstillingen Sola gratia ­(nåden alene) – en utstilling produsert av Agder og Telemark og Tunsberg bispedømme, og den er blant Den norske kirkes arrangementer i reformasjonsjubileet 2017.
  • Tema er kirkekunst fra ­reformasjonen og frem til vår tid – et utvalg inventar fra lutherske kirker; preke­stoler, altertavler, døpefonter, ­portretter, malerier og kirketekstiler.
  • En flott bok følger utstillingen, gjenstandene er ­avbildet og kommentert, pluss artikler om kirken og tiden. Boken heter Sola gratia, kunst og kirke i 500 år. Den er laget av Agder og Telemark, og Tunsberg ­bispedømme.
  • Utstillingen er kurert av Ingvild Pharo og varer til 
5. juni 2017. Deretter flyttes den til Telemarksgalleriet­ på Notodden, hvor den ­vises fra 30. november til 17. desember­ 2017.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer