Bøker

Skrev krim fra Midtøsten

Et mord i Oslo hevnes i Jerusalem. Vårt Lands tidligere sjefredaktør Helge Kjøllesdals opplevelser i Israel og Palestina endte opp i en spenningsroman.

Helge Kjøllesdal skrev på en beretning basert på hans egne besøk i Israel og Palestina de siste­ 50-årene. Underveis i arbeidet skjønte han at hans møter med mennesker i området som ofte kalles «alle konflikters mor», måtte gjøres på en annen­ måte.

– Jeg tok ikke sjansen på å bruke navnene på folkene jeg skrev om. Det ville vært omtrent umulig å innhente tillatelsen deres nå i ettertid, og det ville uansett ha kunnet true sikkerheten deres. Mitt møte med dem måtte likevel frem i lyset, fordi jeg mener det kan bidra til å skape et mer nyansert syn på en konflikt hvor også nordmenn har delt seg i to leire, sier Kjøllesdal.

«Ringside»

Dermed ble beretningen i boka Damaskusporten­ fiktiv, der deler av den tar utgangspunkt­ i konkrete erfaringer hos forfatteren.

– Mange episoder er klippet rett ut av den virkeligheten jeg har opplevd i Israel og Palestina, sier 71-åringen som besøkte Israel første gang like etter seksdagerskrigen i 1967, og siden har han vært i både Israel og Palestina en rekke ganger.

I korte trekk handler boka om et mord i Oslo som hevnes i Jerusalem. En norsk journalist blir involvert fordi han sitter «ringside» innenfor Damaskusporten­ der det skjer. En fransk kvinne­ i observasjonsteamet han er en del av, er blitt kidnappet. Norsk, israelsk og palestinsk politi får hendene­ fulle.

LES OGSÅ: Helge Kjøllesdal var profilert sjefredaktør i Vårt Land og mange oppfattet ham som selve Meningsmennesket i Kirke-Norge.

Forsøk på forsoning

Helge Kjøllesdal sier det har vært viktig for ham å fortelle om livet på bakken, i et område som lenge har vært, og fremdeles er, fylt av motsetninger og konflikter. Etter at han deltok i en observatørrolle for Kirkenes Verdensråd­ i Israel og Palestina i tre måneder høsten 2014, bestemte­ han seg for å skrive ned inntrykkene sine.

– Mange, også mange nordmenn, tror at de kjenner dette området godt. Men det er få som har opplevd det som egentlig foregår på bakke-
planet. Mange nordmenn som sier de har vært på Vestbredden, har for eksempel bare vært innom Betlehem.

I boka prøver han å trekke inn begge sidene av konflikten, gjennom samtaler han har hatt med både jøder og palestinere.

– Jeg beskriver brutaliteten og hevnen, men også forsøkene på forsoning. Vi må ikke glemme at det også er krefter som prøver å få slutt på denne tilsynelatende håpløse konflikten.

LES OGSÅ: – Radikaliseringen på Vestbredden brer seg raskt, skriver Helge Kjøllesdal

Brobygging

Helge Kjøllesdal er i norsk presse­ blant annet blitt betegnet som «israelvenn som forsvarer palestinerne». Han foretrekker å omformulere­ utsagnet.

– Jeg er først og fremst en forsvarer av menneske-
rettighetene. Jeg er en venn av begge folkeslag; både israelere og palestinere. Samtidig er det – på Vestbredden - ingen tvil om hvem som er okkupert, og hvem som er okkupant. Under mitt første besøk i Israel var landsfader og tidligere stats-
minister David Ben Gurion imot at Israel skulle beholde Vestbredden. Etter okkupasjonen er Israel blitt et splittet folk.

– Er boka et forsøk på å skape en mer balansert holdning hos nordmenn som har delt seg i synet på Israel og Palestina?

– Dette er en øyenvitneskildring som også ønsker å fortelle at noen forsøker å bygge broer. Den er et forsøk på å bygge noen broer, selv om klimaet for å lykkes er heller dårlig, sier Kjøllesdal.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker