ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE
ANNONSE

Som abonnent på Vårt Land får du:

Läs mer

Skapte en egen rock 'n' roll-tilværelse

Chuck Berry fant seg ikke til rette verken i baptistmenigheten, musikklivet, eller samfunnet han møtte som voksen. Han måtte definere sin egen virkelighet.

ANNONSE
ANNONSE
Kultur

At Bruce Springsteen og Mick Jagger få timer etter hans død tvitret at den aller største rockeren nå var gått bort, sier litt om betydningen han har hatt for hundretusener. Det eneste som kunne ødelagt rock 'n' roll-myten rundt Charles Edward Anderson, bedre kjent som Chuck Berry, var at han ikke døde ung og ble et vakkert lik, men ble funnet livløs i sitt eget hjem lørdag kveld, 90 år gammel.

LES MER: Little Steven ser gnisten i øynene til unge musikere

Lo med ham.

Samtidig var dette typisk Chuck Berry, siden regler og forestillinger, inkludert rock 'n' roll-myter, om hvordan ting bør være, alltid var stikk i strid med hele hans vesen. Da Øystein Sunde i fjor høst brukte Chuck Berry-låten «Johnny B. Goode» som utgangspunkt for en lattervekkende beskrivelse av folk på aldershjem, må vi huske at den samme låten for opphavsmannen helt til det siste var en påminnelse om gutten som aldri lærte å lese og skrive, men derimot kunne spille gitaren sin som en ringende bjelle. For ham selv holdt nettopp dét i lange baner.

Chuck Berry

  • Rock 'n' roll-artist. Født 1926, døde sist lørdag 90 år gammel. Gift med Themetta «Toddy» Suggs i 68 år. To barn.
  • Slo igjennom med «Roll Over Beethoven» som kom ut i juni 1956. Høsten etter turnerte han med Everly Brothers og Buddy Holly i USA. Karrieren tok av da han ut «Johnny B. Goode» i 1957. De neste to årene hadde han 12 egne låter på hitlistene, blant annet «Memphis Tennessee», «Little Queenie» og «Sweet Little Sixteen».
  • Har i alt gitt ut 25 studioalbum og 12 konsertalbum. Nytt album planlagt for 2017.
  • Har sonet flere fengselsdommer.
  • Var med i filmen Rock, Rock Rock i 1956. Den første som ble innlemmet i Rock 'n' Roll Hall of Fame.
  • Ble i 2012 tildelt «Song Lyrics of Literary Excellence Award» sammen med Leonard Cohen. Juryen besto av blant annet Bono, Rosanne Cash, Elvis Costello og Salman Rushdie.

For å lese innholdet på vl.no trenger du et abonnement. Allerede abonnent? Logg inn

Få tilgang nå! Prøv oss gratis

  • Tilgang til alt vårt innhold på vl.no.
  • Tilgang til morgendagens avis allerede 21.15 kvelden i forveien som e-avis
  • Etter 3 uker stopper abonnementet automatisk.
  • 
Du får etter endt prøvetid et spesielt godt tilbud på et Vårt Land-abonnement

Prøv oss i 3 uker gratis Eller se flere alternativer