Kunst

‘Skaper viktig ­oppmerksomhet’

– Kjempeviktig at Ai Weiwei setter flyktningekrisen på dagsorden, sier NOAS-leder Ann-Magrit Austenå. Hun får en strøm av henvendelser fra kunstnere som vil jobbe med flyktninger.

Norsk organisasjon for asylsøkere­ (NOAS) får mange henvendelser fra kunstnere som vil komme i kontakt med asylsøkere og flyktninger.

– Kunstnere må selvsagt være frie til å ta opp hva de måtte ønske. Måten Ai Weiwei har satt dette på dagsorden er kjempeviktig. Han har skapt oppmerksomhet og bevissthet om krisen uten å misbruke noen eller gjort det slik at det er blitt vanskelig for noen. Han brukt redningsvester og andre symboler, og ved slik bruk av effekter, kan folk forstå og reagere, sier Austenå.

LES MER: Gjør kunst av flyktningkrise 

Filmprosjekter

NOAS blir ofte spurt om å bidra til å formidle kontakt med eller informasjon om asylsøkere­ og flyktninger. De fleste henvendelsene kommer i forbindelse med filmprosjekter.

– Vi er også spurt i forbindelse med danseuttrykk. En krimforfatter ville ha et asylperspektiv. Musikere vil jobbe med cross over. Det som kan være vår rolle­ i den forbindelse er å informere om asylsøkeres særlige utfordringer. Ellers er vi veldig kritiske og ser på seriøsiteten før vi kontakter enkeltpersoner med tanke på å være med på ting. Fordi de er i en utsatt situasjon, kan det fort være vanskelig for dem å si nei hvis vi spør. Derfor må vi være tilbakeholdne med hva vi formidler, sier Austenå.

LES MER: Flyktninger vil ikke være råstoff for kunstnere  

PÅ LEDERPLASS: – Jo mer sårbart et menneske er, desto mer empati bør det møtes med 

10-punktliste

Hun har sett 10-punktlisten fra den australske organisasjonen Risk der kunstnere får klare advarsler om ikke å bruke flyktninger som råstoff. (se egen sak)

– Når kunstnere tar kontakt med oss, bruker vi mange av de samme kriteriene. Punktene er derfor uttrykk for vår måte å tenke­ på, men ikke som en avvisning av kunstnere. Vi må tenke på hva som er vår rolle, og det er først og fremst å hjelpe med vår kompetanse, sier Noas-lederen.

LES OGSÅ: – Jeg unngikk å filme død så lenge jeg kunne

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst