Film

Sjokolade fra slaver

At kakaoen er produsert av slaver, kjenner du ikke på sjokoladesmaken. Men kanskje etter å ha sett filmen The Chocolate Case.

Bilde 1 av 2

Menneskerettigheter og kampen for et verdig liv preger seks dager med norske og utenlandske dokumentarfilmer – i kombinasjon med debatter, konserter og seminarer. Filmfestivalen Human Rights Human Wrongs startet i Oslo i tirsdag.

Dyster kakao

Programansvarlig Silje Viki advarer mot å formilde slavebegrepet.

– Med titalls millioner slaver i verden i dag, er det viktig å stille spørsmålene: Hva er det som gjør at slavehold opprettholdes, og hva slags ansvar har vi som konsumenter for at denne typen grove menneskerettighetsbrudd opprettholdes?

Hun viser til festivalfilmenThe Chocolate Case. Gravejournalistene undersøker bruken av slaveri i kakaoproduksjonen og finner at sjokoladen vi spiser i de aller fleste tilfeller er produsert ved bruk av slaver.

– Om du er klar over dette og likevel spiser sjokoladen, er du da medskyldig i slaveri? Ja, mener disse journalistene, og gjør sitt ytterste for å produsere en garantert slave-fri sjokolade, sier Viki.

LES OGSÅ: Saudi-Arabias oljeeventyr gjorde teologi til en global fare

Også slaveri

Menneskehandel overgås kun av våpenhandel blant verdens ulovlige bransjer.

– Hundrevis av millioner tvinges dessuten til å jobbe 12-timers skift for en lønn på 1-3 dollar. Vårt konsumbehov er med på å skape slike arbeidsforhold. Er ikke dette også slaveri? I dokumentarfilmen Machines av Rahul Jain, som for øvrig er et mesterverk av en film, kommer vi tett på indiske tekstilarbeidere og deres skildringer av hvordan de blir slått og behandlet som dyr av sin arbeidsgiver. Til tross for at den klassiske formen for slavehold, som vi kjenner den fra før-industriell tid, tilhører historiebøkene, har vi all grunn til å fortsette å bruke begrepet slave. Om man mener at ordet ikke omfatter dagens realiteter, må man spørre seg hvilken reell mulighet arbeidere har til å bryte med eierforholdet til sine arbeidsgivere, mener Silje Viki.

LES OGSÅ: – Bibeloversettelse dekker over slaveri

Stor bredde

Festivalen ­viser 25 filmer og 28 debatter, et større­ debattprogram enn noen gang. I tillegg til filmprogrammet vises teaterforestillingen Nå løper vi, en kunstforestilling med kunstneren Fadlabi, og det politiske satire-showet All Makt med Eirik Bergesen.

Under årets festival kan du se filmer som tar opp flyktningkrisen, den nye kampen for abortrettigheter, krigen i ­Syria, barneslaveri, konstruktiv journalistikk, LHBT-rettigheter og dokumentarfilm som verktøy for samfunnsendring.

I dag er det seminar som stiller spørsmålet: Hvordan kan organisasjoner og filmskapere samarbeide for å skape samfunnsendring?

LES OGSÅ: Jarmusch' skjønne film Paterson vil leve i meg lenge

Fra Irak og Nigeria

Filmen Nowhere Land er fra Diyala-provinsen i Irak der vi gjennom sykepleieren Noris øyne følger utviklingen i landet fra amerikanerne trekker seg ut til kaoset etterpå. Filmen viser hvordan krigen sliter på menneskene.

The Opposition forteller om et lite lokalsamfunn i Papua Ny-Guinea, som står i fare for å miste hjemmene sine til et ­utbyggingsprosjekt som ulovlig overtar eiendommene dere for å bygge en luksus-resort. Joe Moses avslører den ene skandalen etter den andre, inkludert deres nærmeste politiske støtte­spiller, som plutselig skifter side til utvikleren.

Nowhere to Run tar oss på en nigeriansk reise fra oljelekkasjer og ufiltrert gassbrenning, økt press på beiteland og dramatiske konsekvenser av Tsjadsjøens inntørking. Fortellerens far, forfatteren Ken Saro-Wiwa, ble drept av diktaturet i 1995 for sitt forsvar av Ogoni-folkets rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film