Kultur

Sjø, fjell og ingen baksnakking

Han fryktet han ville kjede TV-seerne. Nå følger over en halv million med på sakte-dokumentaren om ham.

I dokumentaren «Severin» på NRK følges kameraene Severin Røne gjennom året på det veiløse småbruket Røneset i Storfjorden på Sunnmøre.

– Hvorfor følger så mange med på dokumentaren om deg?

– Jeg tror det har noe med at folk har en hektisk hverdag. Her på Røneset skjer det ikke så mye, så det er godt å leve seg inn i hverdagen min. Her er det i hvert fall ingen baksnakking og utstemming.

– På eldresenteret over fjorden har de endret leggerutinene. De kan ikke gå til sengs før de har sett Severin. Hvordan er det å få så mye oppmerksomhet?

– Ja, det er helt fantastisk. Jeg har fått utrolig mye tilbakemeldinger, både fra gamle og unge. Mye koselig, men også fra folk som synes det ser stusselig ut og synes synd på meg fordi jeg er så mye alene.

LES MER: 2,2 millioner var innom salmemaraton på NRK

Kan litt om alt

– Jeg ser at du får kritikk for hvordan du hugger ved.

– Slikt tar jeg med knusende ro. Selv om jeg har gjort feil i alle disse årene har det likevel gått bra. Det er alltid noen som kan ting bedre. Jeg pleier å si at jeg kan litt om alt, men ikke nok om litt.

– Takler du oppmerksomheten bedre enn da du var med i «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu»? Da ble du jo nesten syk, har du sagt.

– Helt klart. Den gang hadde jeg vært veldig mye for meg selv, så det var en stor overgang når alle plutselig skulle ha en bit av deg.

– Torsdag kom det tall som viser at åtte av ti nordmenn bor i byer eller tettsteder. Hva kan en bygutt lære av deg?

– Jeg kan vise fram en annen type liv og gi rom for refleksjon. Skal vi jobbe oss i hjel? Trenger vi den fineste bilen? Det største huset?

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mye jobb

– Mange vil si at du lever ut den ultimate hipsterdrømmen, med matlaging fra bunnen, eget småbruk, jakt og fiske. Enig?

– Mange tenker nok på småbruk som fint og flott, og jeg er helt enig. Men det er også mye jobb. Uten vei kreves det mye planlegging. Det blir en livsstil og ferie har det blitt lite av de siste årene. Det er alltid noe som skal fikses. Jeg har dette i blodet. Røneset har vært mitt andre hjem og i slekta i sju generasjoner.

– Hva er det beste med å bo på Røneset?

– Da må jeg beskrive dagen i dag. Jeg og samboeren min Jelena ble vekket av sola. Vi sto opp, kokte kaffe som vi tok med ut i sola. Der så vi på bølgene som slo mot berget, hørte fuglene synge og kjente lukta av sjø og vår mens vi planla den nye åkeren vi skal anlegge.

LES MER: Saktegående TV-program fødte årets ord

Kaffe og sjokolade

– Hvilken gjenstand ville du tatt med deg dersom huset ditt begynte å brenne?

– Alle de gamle fotografiene fra gården av tippoldemor og tippoldefar. De betyr mye for meg og vil være vanskelig å erstatte.

– Hvilke fristelser kan du ikke motstå?

– Sjokolade. Og som TV-seerne sikkert har lagt merke til, kaffe. Fersk kokmalt kaffe.

– Hvem ville du heller snakke med nå?

– Det var trivelig å snakke med deg, men nå ser jeg at Jelena sitter i solveggen på naustet og strikker. Jeg må nok ned dit med kaffekoppen min etterpå.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur