Kultur

Ser døden i øynene

Martin Melvold skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig for unge mennesker å snakke om døden, når de er så åpne rundt sex og rus.

Programlederen for program­serien «Venn i døden» som starter på NRK3 i morgen, tror en viktig grunn til at døden er blitt så tabulagt, er at mange ikke vet hva de skal si om den.

– Det er dumt. Min egen erfaring er at vanskelige ting blir lettere å takle når man snakker om dem. Jeg håper derfor møtet med åtte unge mennesker som har mistet noen som står dem nær, og som nå tar utfordringen å sette ord på det, kan gjøre det lettere for andre å snakke om døden.

Noe usagt

Tekstforfatterutdannete Martin Melvold hadde­ praksisplass i NRK da Ung-­avdelingen i statskanalen skulle ta opp emnet tabuer i samfunnet.

– Jeg tenkte umiddelbart at vårt forhold til døden er et slikt tabu. Jeg hadde opplevd det på nært hold som 14-åring, bestevennen min Ola, som hadde mistet moren sin under tsunamien i Thailand, og jeg, greide ikke å snakke om det som hadde skjedd. Siden ble døden noe usagt mellom oss.

LES OGSÅ: Selvmord-dokumentar ikke brudd på god presseskikk

Senere fikk Melvold også andre venner som hadde mistet en av foreldrene. En kamerat tok sitt eget liv.

– Da NRK stilte seg positive til en slik programserie, ble jeg overlykkelig, sier han.

Gjenkjennelig

Gjennom åtte episoder stiller Martin Melvold de åtte deltakerne spørsmål om følelser, sorg, skyldfølelse, og minner knyttet til å ha mistet sin beste venn, en kjæreste, en mamma eller pappa, et søsken, eller en annen person som har stått dem nær. Han er ikke minst opptatt av hvordan man kan stille opp når en venn mister noen de er glad i.

– Jeg tror mange seere på en eller annen måte vil kjenne seg igjen i det de ser og hører, uten at de kanskje har greid å prate om det. De skal slippe å tro de er de eneste som har det slik. Det er de nemlig ikke, sier Melvold.

LES OGSÅ: Tar de siste samtalene på Facebook

Handlingslammet

Programlederen tror én grunn til at døden er så tabubelagt, er at den ofte gjemmes bort.

– For to-tre generasjoner siden døde flere i hjemmene sine. Familien rundt dem var mer delaktige i prosessen – hvor de også lettere fikk tatt farvel. Særlig for unge mennesker som meg selv, er døden i dag blitt noe fjernt, som liksom ikke angår oss, for det er jo så lenge til. Men så rammes plutselig noen av oss likevel, og vi blir omtrent handlingslammet.

Tro i sorgen

I morgendagens episode treffer Martin Melvold 27 år gamle Hildur Bakkene, som mistet søsteren Andrine på Utøya 22. juli 2011.

– For Hildurs del var det snakk om å dele sorgen med en hel nasjon, og jeg spurte henne om hva som skjedde da kameraene ikke var der, og hun satt alene med sorgen. Gjorde vennene hennes noe for å støtte og hjelpe henne?

I det sjuende programmet møter seerne Lisa, som har mistet moren sin. Lisa er kristen, og programlederen ble imponert over hvor åpen hun var rundt troen sin, midt oppi det som rammet henne.

– Jeg, som bare konfirmerte meg av hensyn til farmoren min, fikk en forståelse av hvordan en kirkelig tilhørighet kan gjøre det lettere å snakke om død og savn, uten at troen nødvendigvis gjør savnet noe mindre.

LES OGSÅ: Ønsker mer åpenhet om kontakt med døde

Skrev brev til moren

NRK Ung-teamet gikk varsomt frem da de spurte om folk ville stille opp med sorgen sin i fjernsynsruta.

– En god del sa nei. Naturligvis maste vi ikke på dem. De som sa ja, ga vi god tid til å tenke seg om. Det har vært sterke møter mellom dem og oss i TV-teamet, hvor det raskt oppstod et tillitsforhold. Da jeg for et par dager siden skulle takke alle for samarbeidet, rant tårene mine. Jeg er blitt veldig glad i dem.

– Hvordan har deltakerne reagert i ettertid?

– De har uttrykt takknemlighet over kanskje å kunne hjelpe andre som er i samme situasjon som de selv. Flere har også sagt at de skulle ønsket det var en slik serie på TV da de selv hadde det som verst.

– Hva har arbeidet med serien gjort med deg?

– Jeg opplever at jeg har vokst veldig på det. Jeg er ikke blitt redd for å dø. Siden både kameraten min, Ola, og Lisa, mistet mødrene sine, har jeg likevel skrevet et brev til min egen mor, for å fortelle hvor glad jeg er i henne – tilfelle noe skulle skje.

I serien møter Martin bestevennen Ola, hvor de får satt ord på det som har vært usagt de siste ti årene.

– Endelig kan vi snakke om døden, sier Melvold.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Vanskelig tema

Psykologspesialist Atle Dyregrav er glad for at NRK belyser unges sorgrelasjoner, som i serien «Venn i døden».

– Jeg svarer ukentlig mange unge på spørsmål om sorg på nettsiden ung.no, og det slår meg hvor lite de vet om døden. Derfor ønsker jeg et program som «Venn i døden» velkommen, sier Dyregrov.

– Døden er et vanskelig tema, men jeg vil ikke si det er tabubelagt lenger, slik det var på 1970-tallet. Fra 1980-tallet er temaet blitt løftet frem, og skoleverket og barnehager var tidlig ute med å være i beredskap overfor de som ble rammet.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur