Kultur

Sender FM-radioer til Kamerun

Når FM-radioen din ikke virker lenger, er det andre som har bruk for den. NMS Gjenbruk skal sende konteiner med radioer til Kamerun – mens Sp-politiker vil gjøre svenskene til radiomottakere.

I løpet av 2017 vil FM-signalet for de nasjonale kanalene bli skrudd av landet over. Det gjør at millioner av radioapparater ikke vil kunne ta inn for eksempel NRKs radiokanaler.

De ubrukelige radioene kan selvsagt leveres til gjenvinning i el-butikkene, men NMS Gjenbruk har et annet forslag. De samler inn radioer som de kan sende til Kamerun.

– Det er et veldig spennende prosjekt som kan ta helt av, sier Trond Hjorteland som er initiativtaker for innsamlingen.

Han har vært misjonær i Kamerun for Det norske Misjonselskap (NMS) og har jobbet i Radio Sawtu Linjiila i fire år.

Innsamlingsstøntet er en bursdagsgave til radiostasjonen som fylte 50 år i høst.

Evangeliets røst

Sawtu Linjiila, som oversatt til norsk betyr «Evangeliets røst», er en kristen radiostasjon som lager program på språket fulfulde - samt fransk og enn god del andre kamerunske språk. Mer enn halvparten av programmene er allmenne og handler om helse, historie, landbruk, kultur og nyheter.

Sendingene kan tas inn i både Kamerun, Tsjad og store deler av Vest- og Sentral-Afrika.

– Det er nokså fattige områder der brukte radioer vil være kjærkomment, sier Hjorteland.

Radioene blir delt ut gratis til lytterne.

NMS Gjenbruk ønsker små hytte- eller kjøkkenradioer av god kvalitet. De har også satt et krav om at radioene kan ta inn kortbølger. Grunnen til det, er at Radio Sawtu Linjiila også sender på kortbølge en gang i døgnet. På den måten kan de nå nomadefolket som bor utenfor de tettest befolkede områdene.

– Vi har begrenset plass i konteineren og vil at radioene skal være mest mulig anvendelige, sier Hjorteland.

LES OGSÅ: Storsatsing i NRK på klassisk

Radio-gudstjeneste

Molde domkirkemenighet har kastet seg på aksjonen. I morgen skal de samle inn radioer til Kamerun under en misjonsgudstjeneste.

– Vi har hatt et misjonsprosjekt rettet mot Kamerun i mange år, og tror det blir en artig ting å ta inn i gudstjenesten. Det blir en god måte å formidle misjon til de små, sier sokneprest i Molde domkirkemenighet, Grethe Lystad Johnsen.

Hun har selv funnet fram to radioer som hun ikke vil ha bruk for når FM-nettet slukker i Møre og Romsdal 8. februar.

Foreløpig anslår NMS Gjenbruk at de har samlet inn 2-300 radioer. Målet er minst 1.000. For å dekke transportkostnadene til Kamerun, tar NMS Gjenbruk 50 kroner i «gebyr» fra de som leverer inn apparat. Konteineren vil bli skipet fra Norge i august neste år, og innsamlingen vil pågå fram til sommeren.

LES OGSÅ: Juleevangeliet slik folk «prekær» i Fredrikstad

Til Sverige

Mens NMS vil sende radioer til Kamerun, tar Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien til orde for å gjøre svenskene til radiomottakere. Hun synes det er helt meningsløst at millioner av radioapparat som ikke tar inn DAB skal bli skrotet.

– Kanskje vi kan stå på grensa alle sammen og gi bort radioene våre til svenskene, sier hun til NRK.

Hun synes Kamerun-prosjektet til NMS er en super idé.

– Å peke på Sverige var bare et lite stikk til at det kun er vi i Norge som skroter FM-båndet. Det viktigste for meg er at radioene sendes til et land der de er kompatible med strømuttak og kan brukes, sier hun til Vårt Land.

Wøien har stilt skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) i Stortinget. Hun spør om han vil ta initiativ til en returordning for brukbare FM-radioer – slik at disse kan gis til befolkningen i land der FM-nettet ikke skal slukkes.

Helgesen vil ikke kommentere Tingelstad Wøiens utspill før han har svart på det skriftlige spørsmålet.

LES OGSÅ: Hvor mye veier alt vi har laget?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur